Discriminatie melden

Wordt u gediscrimineerd op uw werk, op school of op straat? Of bent u getuige geweest van een dergelijk voorval ? U kunt uw klacht melden bij RADAR.

Bij RADAR krijgt u advies en ondersteuning bij het aanpakken van discriminatie op grond van huidskleur/afkomst, geloof/levensovertuiging, sekse, seksuele gerichtheid, leeftijd en handicap. RADAR is het bureau voor gelijke behandeling en tegen discriminatie.

Wie geconfronteerd wordt met discriminatie kan bij RADAR terecht. U bent bijvoorbeeld onbeschoft behandeld in een winkel, wordt geïntimideerd op uw werk of geweigerd in een discotheek en u vermoedt dat discriminatie daarbij een rol speelt. Of u bent uitgescholden door een buurman of u heeft een discriminerende leus gezien. U hoeft niet persoonlijk gedupeerd te zijn om melding te doen. Dit kan eveneens als u getuige bent van een dergelijke gebeurtenis. U kunt ook met RADAR contact opnemen als u het voorval alleen wil laten registreren. Bent u er niet zeker van of uw probleem inderdaad met discriminatie te maken heeft, dan kunt u daar in een gesprek met RADAR achterkomen.

RADAR is op verschillende manieren te bereiken:

  • Telefonisch: U kunt uw klacht telefonisch melden via het centrale telefoonnummer 0900 – 2354 354
  • Website: Op de website van RADAR vindt u onder kopje KLACHT, menu Klacht indienen een formulier waarop u rechtstreeks een klacht kunt melden
  • Email: U kunt een emailbericht sturen, naar info@radar.nl
  • Meld Discriminatie Nu App: te downloaden voor Android of voor IPhone

Als u een klacht bij RADAR meldt wordt met u doorgenomen wat er precies is gebeurd. Zijn er getuigen? Handelt een medewerker van een bedrijf op eigen initiatief of is er sprake van mogelijk discriminerend beleid? U krijgt vervolgens advies over de mogelijkheden om de klacht aan te pakken. Ook de ondersteuning die RADAR kan bieden wordt besproken.

Kijk voor meer informatie op de website van RADAR.

Vanaf januari 2024 kunnen inwoners van Nederland gratis het telefoonnummer 0800-0880 bellen als ze discriminatie ervaren of signaleren. Het gratis 0800-nummer is bedoeld om de drempel te verlagen voor mensen die discriminatie ervaren of waarnemen in hun omgeving. Meldingen kunt u ook nog steeds doen via de website, anoniem via het online formulier op Discriminatie.nl. Als u daar uw gegevens achterlaat, zal een medewerker contact met u opnemen voor verdere ondersteuning.