NK Tegelwippen 2023

Hoeksche Waard neemt het opnieuw op tegen Goeree-Overflakkee

Op 21 maart is het NK Tegelwippen 2023 gestart. Tot en met 31 oktober steekt de Hoeksche Waard de handen uit de mouwen en gaat opnieuw vriendschappelijk de strijd aan met buurgemeente Goeree-Overflakkee. Alles draait om het wippen van zoveel mogelijk tegels en deze te vervangen door bloemen, planten en bomen. Regenwater kan na een hoosbui dan makkelijker de grond in zakken, waardoor er minder kans is op wateroverlast. Ook zorgt groen voor verkoeling op hete dagen en worden onze tuinen en dorpen een prettigere leefomgeving voor mens en dier. En de Hoeksche Waard wordt er ook nog mooier van!

Ons doel voor de Hoeksche Waard? Met elkaar – inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en overheden – 15.000 tegels wippen. Dat betekent ruim 1.363 vierkante meter (m²) aan nieuw groen. Helpt u ook mee uw buurt, tuin of buitenplaats te vergroenen en de Hoeksche Waard dit jaar te laten winnen van Goeree-Overflakkee?

Meedoen is makkelijk. Ga aan de slag in de tuin, met de aanleg van een geveltuin, met de buurt, op het werk of op het schoolplein. Vervang tegels, klinkers, grind of verharding door groen. Reken het aantal m² aangelegd groen om naar het aantal gewipte tegels. En geef dit aantal samen met een foto van het eindresultaat door via de website van het NK Tegelwippen.

1 m² aan weggehaalde verharding = omgerekend 11 tegels om aan te melden. Aangemelde tegels worden automatisch opgeteld bij de tegelstand van de Hoeksche Waard. Iedere tegel telt!

We willen het u zo makkelijk mogelijk maken. Eén onderdeel daarvan is dat u de tegels en het zand dat onder de tegels vandaan komt ergens kwijt kunt.

Gebruik zand voor bloembed

Als u van bloemen houdt en bloemzaadjes wilt zaaien, dan kunt u dat zand juist weer goed gebruiken. Bloemen groeien beter op wat schralere grond. Grond zonder al te veel voedingsstoffen. Dus het overgebleven zand mengt u in dat geval met tuinaarde en dan komt het helemaal goed met die bloemen!

Hergebruik de tegels

En wist u dat er op internet veel leuke voorbeelden staan om uw gewipte tegels opnieuw te gebruiken? Bijvoorbeeld als borderrand, bloembak, bankje, insectenhotel of muurtje. Google maar eens op ‘hergebruik tegels’ bijvoorbeeld.

Zand en tegels brengen naar de gemeentewerf

Zand dat onder de tegels vandaan komt en niet gebruikt wordt in de toekomstige tuin, kunt u gratis brengen naar:

Op beide locaties staat een grote zak (bigbag) waar u het zand in kunt doen. Heeft u ook tegels om in te leveren? Dan kunt u die ook meteen daar in de hiervoor geplaatste grote box kwijt. Wel zo makkelijk natuurlijk.

Zowel inwoners, als bedrijven en maatschappelijke organisaties, kunnen bij de 2 gemeentewerven terecht.

Tegels gratis brengen naar de RAD

Tegels die u overhoudt, kunt u als inwoner tijdens het NK Tegelwippen gratis inleveren op de Milieustraat van de RAD in Westmaas. U kunt hiervoor een extra bezoek op uw toegangspas laten zetten. Wilt u gewipte tegels brengen? Maak dan zoals altijd eerst een afspraak via de website van de RAD of de RAD-app. Vul in de afspraak bij het kentekenveld de letters ‘NKT’ in, gevolgd door uw kenteken. Vervolgens kunt u doordeweeks van 8.00 tot 16.30 uur (voorafgaand aan uw afspraak) bij de balie vooraan de Milieustraat een extra bezoek op uw toegangspas laten zetten. Met dit extra bezoek kunt u op de dag van uw afspraak (dit kan doordeweeks of op zaterdag zijn) de tegels komen brengen.

Let op! Zand kunt u niet inleveren bij de Milieustraat. En ook bedrijven en organisaties kunnen niet bij de RAD hun tegels of zand wegbrengen.

Tegels en zand laten ophalen door de gratis Tegeltaxi

Op dinsdag 11 april en 3 maandagen – 22 mei, 4 september en 23 oktober – rijdt de gratis Tegeltaxi weer rond in de Hoeksche Waard. U kunt uzelf of een groep buren aanmelden voor deze ophaalservice voor uw tegels en zand. Lees meer over en meld u aan voor de gratis Tegeltaxi.

Een container aan tegels of een kuub aan zand?

Dan kunt u het beste zelf, op eigen kosten, een container of een bigbag op uw (woon)adres laten plaatsen. U kunt voor een prijsopgave bijvoorbeeld contact opnemen met Zandhandel Hoeksche Waard.

 

Op dinsdag 11 april en 3 maandagen – 22 mei, 4 september en 23 oktober – rijdt de gratis Tegeltaxi rond in de Hoeksche Waard. U kunt uzelf of een groep buren aanmelden voor deze ophaalservice voor uw tegels en zand. Lees meer over en meld u aan voor de gratis Tegeltaxi.

Een groener Hoeksche Waard begint in uw eigen tuin of buitenruimte. Ga ook aan de slag en vervang overbodige tuintegels en verharding door groen. U kunt bijvoorbeeld een gazon of moestuin aanleggen, borders of bomen aanplanten of een geveltuin maken. Zorg voor hoogteverschillen, help de vlinders, bijen en andere insecten. Of wat denkt u van een regenton, regenschutting of zelfs een regenwatervijver? Een kleine actie heeft al een groot effect. En de gewipte tegels zijn prima te gebruiken als borderrand, bloembak, bankje, insectenhotel of muurtje. 

Op onderstaande websites vindt u informatie en inspiratie om uw tuin klimaat-, water- en natuurvriendelijk te maken.

Wilt u weten hoe u stap-voor-stap een regenton kunt aansluiten? Bekijk dan deze video. En in de online folder Uw buurt regenbestendig en natuurvriendelijk vindt u 12 tips voor een watervriendelijke tuin. 

Gemeente Hoeksche Waard en waterschap Hollandse Delta hebben beide een subsidie voor het vergroenen en klimaatadaptiever maken van de tuin en eigen buitenruimte. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van tegels door groen, het afkoppelen van de regenpijp van het riool en het aanleggen van een groen dak. De subsidie van de gemeente is er voor inwoners. De subsidie van het waterschap is door inwoners en maatschappelijke organisaties aan te vragen. De voorwaarden leest u op de websites.

Een geveltuin is een langgerekt tuintje, direct grenzend aan een voor-, achter- of zijgevel. Het is niet moeilijk om een geveltuin aan te leggen. Er zijn wel een paar spelregels waar u zich aan moet houden. Meer informatie over de aanleg van een geveltuin en de spelregels leest u op de pagina ‘geveltuinen’.

Door het NK Tegelwippen is er in de Hoeksche Waard veel groen bijgekomen. Ondanks al die gewipte tegels zijn er in onze gemeente nog steeds heel veel versteende tuinen, schoolpleinen en bedrijventerreinen te vinden. Daarom doen we ook dit jaar weer mee.

Iedere gewipte tegel betekent dat er gemiddeld 66 liter per jaar aan regenwater in de grond kan zakken en niet via het riool hoeft te worden afgevoerd. Dit vermindert de kans op wateroverlast. Geveltuinen, bloemperken en tuinen met beplanting – in plaats van stenen – zorgen er ook voor dat het koeler aanvoelt tijdens warm weer en dat de biodiversiteit toeneemt. Een groene tuin is op een hete zomerdag al snel 5 tot 10 graden koeler dan een betegelde tuin. Bovendien is bewezen dat mensen zich in een groene leefomgeving beter en meer ontspannen voelen.  

Welke gemeente gaat er winnen? Het is een spannende strijd tussen de Hoeksche Waard (team HW) en Goeree-Overflakkee (team GO). Kijk snel op welke plek de Hoeksche Waard staat via de website van het NK Tegelwippen.

Stuur dan een bericht naar communicatie@gemeentehw.nl of plaats uw actie op social media en tag gemeente Hoeksche Waard en NK Tegelwippen. Ook kunt u de hashtag #teamHW gebruiken.

Heeft u vragen over het NK Tegelwippen? Neem dan contact op met de gemeentelijke projectleider Alena Goede via telefoonnummer 14 0186, 088 – 647 17 30 of e-mail alena.goede@gemeentehw.nl. Wij helpen u graag!

Wilt u op de hoogte worden gehouden over wat er allemaal gebeurt om de Hoeksche Waard te verduurzamen? Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief Duurzaamheid.