NK Tegelwippen 2022

Hoeksche Waard neemt het op tegen Goeree-Overflakkee

Op 21 maart is het NK Tegelwippen 2022 gestart. Ook gemeente Hoeksche Waard doet hieraan mee. Tijdens het NK Tegelwippen gaan we de strijd aan met gemeente Goeree-Overflakkee en de rest van de Nederlandse gemeenten om zo veel mogelijk tegels te vervangen voor planten en bomen. Ons doel? 11.000 tegels wippen. Dat betekent 1.000 vierkante meter aan nieuw groen.

Minder tegels, meer groen

Door tegels te vervangen voor groen kan na een hoosbui het regenwater makkelijker de grond in zakken, waardoor er minder wateroverlast is. Ook zorgt groen voor verkoeling op hete dagen en worden onze tuinen en dorpen een prettigere leefomgeving voor mens en dier. Én wordt de Hoeksche Waard er mooier van!

Geef uw gewipte tegels door voor het NK Tegelwippen 2022

Tot en met 31 oktober 2022 kan iedereen zijn of haar gewipte tegels aanmelden via de website van het NK Tegelwippen. Geef daar het aantal gewipte tegels door en een foto van het eindresultaat. Wilt u uw goede voorbeeld delen met anderen? Stuur dan een bericht naar communicatie@gemeentehw.nl of tag de gemeente op social media. Doet u mee met deze leuke en spannende derby?

Meedoen is makkelijk. Ga aan de slag in uw tuin, met de buurt, op het werk of schoolplein. Wip de tegels en verruil ze voor groen. En meld het aantal gewipte (stoep)tegels aan samen met een foto van het eindresultaat via de website van het NK Tegelwippen 2022.  Deze worden dan automatisch opgeteld bij de tegelstand van de Hoeksche Waard. Iedere tegel telt!

We willen het inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties natuurlijk zo makkelijk mogelijk maken. Eén onderdeel daarvan is dat u het zand dat onder de tegels vandaan komt en dat u overhoudt ergens kwijt kunt.

Gebruik zand voor bloembed

Als u van bloemen houdt en bloemzaadjes wilt zaaien, dan kunt u dat zand juist weer goed gebruiken. Bloemen groeien beter op wat schralere grond. Grond zonder al te veel voedingsstoffen. Dus het overgebleven zand mengt u in dat geval door tuinaarde en dan komt het helemaal goed met die bloemen!

Hergebruik de tegels

En wist u dat er op internet veel leuke voorbeelden staan om uw gewipte tegels opnieuw te gebruiken? Bijvoorbeeld als borderrand, bloembak, bankje, insectenhotel of muurtje. Google maar eens op ‘hergebruik tegels’ bijvoorbeeld.

Inleveren van tegels en zand

Tegels gratis brengen naar de RAD

Tegels die u overhoudt, kunt u als inwoner tijdens het NK Tegelwippen gratis inleveren op de Milieustraat van de RAD in Westmaas. Het afgeven van tegels aan de Milieustraat telt dus niet mee als 1 van de 6 bezoeken, die u per jaar heeft. Komt u gewipte tegels brengen? Maak dan zoals altijd een afspraak via de website van de RAD of de RAD app. U geeft in de afspraak bij het kentekenveld ook aan dat u tegels komt brengen vanuit NK Tegelwippen. U kunt dan vooraan de Milieustraat bij de balie doordeweeks (niet op zaterdag) van 8.00 tot 16.30 uur een gratis toegangskaart ophalen. De gratis toegangskaart is op zaterdag wel te gebruiken.

Let op! Zand kunt u niet inleveren bij de Milieustraat. En ook bedrijven en organisaties kunnen niet bij de RAD hun tegels of zand wegbrengen.

Zand en tegels brengen naar de gemeentewerf

Zand dat onder de tegels vandaan komt en niet gebruikt wordt in de toekomstige tuin, kunt u gratis brengen naar:

Op beide locaties staat een grote zak (bigbag) waar u het zand in kunt doen. Heeft u ook tegels om in te leveren? Dan kunt u die ook meteen daar in de hiervoor geplaatste grote box kwijt. Wel zo makkelijk natuurlijk.

Let op! Bent u van plan om meer dan 4 vierkante meter aan tegels te brengen? Of meer dan een halve kuub aan zand? Maak dan van te voren even een afspraak.

Om een afspraak te maken stuurt u een e-mail naar info@gemeentehw.nl. Vermeld hierin uw naam, telefoonnummer en het aantal vierkante meter aan tegels of het aantal kuub aan zand dat u wilt brengen. Geef ook aan of u dit graag naar de gemeentewerf in Mijnsheerenland of in Numansdorp brengt. Er wordt dan contact met u op genomen om een afspraak te maken. Zo weet u zeker dat u uw tegels direct kwijt kunt.

Zowel inwoners, als bedrijven en maatschappelijke organisaties, kunnen bij de 2 gemeentewerven terecht.

Tegels en zand laten ophalen door de gratis TegelTaxi

Op 3 maandagen, 5 september, 26 september en 17 oktober, rijdt de gratis Tegeltaxi rond in de Hoeksche Waard. U kunt uzelf of een groep buren aanmelden voor deze ophaalservice voor uw tegels en zand. Lees meer over en meld u aan voor de gratis TegelTaxi.

Een container aan tegels of een kuub aan zand?

Dan kunt u het beste zelf, op eigen kosten, een container of een bigbag op uw (woon)adres laten plaatsen. U kunt voor een prijsopgave bijvoorbeeld contact opnemen met Zandhandel Hoeksche Waard.

Op 3 maandagen, 5 september, 26 september en 17 oktober, rijdt de gratis Tegeltaxi rond in de Hoeksche Waard. U kunt uzelf of een groep buren aanmelden voor deze ophaalservice voor uw tegels en zand. Lees meer over en meld u aan voor de gratis TegelTaxi.

Een groener Hoeksche Waard begint in uw eigen tuin of buitenruimte. Ga ook aan de slag en vervang overbodige tuintegels door groen. U kunt bijvoorbeeld een gazon of moestuin aanleggen, borders of bomen aanplanten of een geveltuin maken. Zorg voor hoogteverschillen, help de vlinders, bijen en andere insecten. Of wat denkt u van een regenton, -schutting of zelfs een regenwatervijver? Een kleine actie heeft al een groot effect. En de gewipte tegels zijn prima te gebruiken als borderrand, bloembak, bankje, insectenhotel of muurtje. 

Op onderstaande websites vindt u informatie en inspiratie om uw tuin klimaat-, water- en natuurvriendelijk te maken.

Wilt u weten hoe u stap-voor-stap een regenton kunt aansluiten? Bekijk dan deze video.

Gemeente Hoeksche Waard en waterschap Hollandse Delta hebben een subsidie voor het vergroenen en klimaatadaptiever maken van de tuin en eigen buitenruimte. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van tegels door groen,  het afkoppelen van de regenpijp van het riool en het aanleggen van een groen dak. De subsidie van de gemeente is er voor inwoners. De subsidie van het waterschap is door inwoners en maatschappelijke organisaties aan te vragen. De voorwaarden leest u op de websites.

Welke gemeente gaat er winnen? Het is een spannende strijd tussen de Hoeksche Waard (team HW) en Goeree-Overflakkee (team GO). Kijk snel op welke plek de Hoeksche Waard staat via de website van het NK Tegelwippen 2022.

Wipt u tegels en vervangt u deze door groen? Dan maakt u iedere maand kans op een leuke, groene prijs. Hoe? Maak een leuke foto van uw tegelwipactie, deel deze op Facebook, Instagram of beide en tag Natuurlijk. Hoeksche Waard en NK Tegelwippen. Of mail de foto naar info@natuurlijkhoekschewaard.nl. De leukste inzending van de maand wint de groene prijs van die maand! Kijk voor meer informatie op de website van Natuurlijk. Hoeksche Waard.

Heeft u vragen over het NK Tegelwippen? Neem dan contact op met de gemeentelijke projectleider Marleen van den Berg via telefoonnummer 14 0186, 088 – 647 12 72 of e-mail marleen.vandenberg@gemeentehw.nl. Wij helpen u graag!

Wilt u op de hoogte worden gehouden over wat er allemaal gebeurt om de Hoeksche Waard te verduurzamen? Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief Duurzaamheid.