Social Return

Bent u een maatschappelijk verantwoord ondernemer en wilt u uw bijdrage leveren als sociale verbinder? Heeft u een opdracht gegund gekregen van een gemeente in de regio Rijnmond? Dan vraagt de gemeente u om u in te zetten voor kwetsbare groepen in de Hoeksche Waard of de arbeidsmarktregio. Dat noemen we social return, voorheen Social Return on Investment (SROI). Zo draagt u bij aan het toekomstperspectief van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Want iedereen verdient een eerlijke kans. HWwerkt! helpt u graag bij het vinden van een passende social return-activiteit voor uw bedrijf. Er zijn verschillende mogelijkheden waarop u iets kunt betekenen voor gemeente Hoeksche Waard en haar inwoners.

Zo werkt het

Social return is het opnemen van sociale voorwaarden in de inkoop- en aanbestedingstrajecten ten behoeve van het creëren van extra werkgelegenheid voor mensen met een grote(re) afstand tot de arbeidsmarkt. Met andere woorden: de gemeente stelt bij haar inkoop en aanbestedingen de eis dat de partners werkgelegenheid bieden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 

U kunt op verschillende manieren invulling geven aan social return: 

 • Werk – u geeft mensen kans op een baan en de mogelijkheid om werkervaring op te doen;
 • Leren – u versterkt de positie van deze medewerkers op de arbeidsmarkt door bijvoorbeeld scholing;
 • Maatschappelijke activiteit – u levert een bijdrage (in natura) om arbeidsparticipatie of vakmanschap te vergroten door bijvoorbeeld het geven van gastlessen;
 • Inkoop – u koopt in bij een sociaal ondernemer. 

Wat levert het u op?  

 • U draagt bij aan een inclusieve regio – bijzondere werknemers krijgen een betere kans op de arbeidsmarkt;
 • U geeft invulling aan uw rol als maatschappelijk verantwoord ondernemer;
 • Uw bedrijf is een sociale verbinder in de regio Rijnmond;
 • Als inclusief werkgever bent u een aantrekkelijke partner voor gemeenten, ook als het gaat om (nieuwe) opdrachten;
 • U investeert in de toekomst van uw bedrijf – passende medewerkers hebben het potentieel om door te groeien tot zeer gemotiveerde en betrokken medewerkers. 

Meer informatie  

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Janey Buijk via sroi@gemeenthw.nl of
088 – 647 11 72.

Raadpleeg ook de website van het Werkgeversservicepunt Rijnmond voor meer informatie. 

 1. Nadat u uw contract hebt ondertekend, ontvangt u per e-mail de contactgegevens van uw accountmanager social return. U maakt een afspraak met hem of haar.
 2. Samen met uw accountmanager zoekt u naar een social return invulling die goed bij uw bedrijf past.
 3. U registreert uw social return activiteiten in WIZZR. We mailen u de inloggegevens en de handleiding.
 4. WIZZR biedt u en uw accountmanager op elk moment inzicht in uw social return resultaten die u tot dan toe heeft bereikt. Gedurende de looptijd van het contract houden we graag contact met u en blijven we beschikbaar voor vragen.
 • Het biedt medewerkers de mogelijkheid zich te ontwikkelen;
 • Het brengt diversiteit in de organisatie;
 • Het biedt mogelijkheden om in contact te komen met een nieuw netwerk;
 • Het levert een maatschappelijk gezicht op.

WIZZR is het registratiesysteem waarmee u uw social return op een eenduidige en eenvoudige manier kunt registreren. Aan de hand van deze gegevens bekijkt u met de accountmanager of de invulling van uw social return volgens afspraak verloopt.

Ja, als u een aanbesteding met een social return verplichting hebt gewonnen bent u verplicht deze in te vullen.   

De verantwoordelijkheid voor de invulling van de social return verplichting en het (tijdig) aanleveren van gevraagde gegevens in het registratiesysteem, ligt volledig bij de opdrachtnemer. Niet voldoen aan de verplichting heeft een boete tot gevolg. Deze boete is 125%: dat wil zeggen het niet ingevulde bedrag, verhoogd met 25% van dit bedrag. Met de opdrachtnemer wordt tijdig contact opgenomen om te bespreken of er alsnog invulling gegeven kan worden aan de openstaande verplichting.