Een Hoeksche Waard waarin iedereen erbij hoort en mee kan doen wordt gemaakt door Hoeksche Waarders.

In deze maandelijkse column worden hun ‘inclusieve initiatieven’ uitgelicht. Elke maand geeft de initiatiefnemer het stokje door aan een andere partij. Dit keer is het de beurt aan Stichting Present Hoeksche Waard. Coördinator Natasja van Bussel vertelt haar verhaal.   

Wat houdt het initiatief in?

Stichting Present is een soort maatschappelijk makelaar. We slaan een brug tussen mensen die iets te bieden hebben en mensen die daarmee geholpen kunnen worden. Bij ons staat niet direct de hulpvraag voorop, maar het aanbod van de groep vrijwilligers. Op basis van dit aanbod en beschikbaarheid zoeken we bijpassende hulpvragen. Door onze nauwe contacten met maatschappelijke organisaties in regio weten we wat er bij de mensen speelt en welke hulpvragen er zijn en zorgen we voor een waardevolle match. Het gaat vaak om eenmalige hulpacties in groepsverband. Je gaat bijvoorbeeld met het gezin, een groep vrienden of afdeling schoonmaken bij iemand, gezellig pannenkoeken bakken of samen aan de slag in de tuin.  

Hoe en waarom is dit initiatief ontstaan?

Stichting Present is een landelijke stichting, ontstaan vanuit de gedachte dat best veel mensen zich vrijwillig in willen zetten voor een ander, maar dat men niet precies weet hoe of voor wie. Terwijl er aan de andere kant een groeiende groep mensen zeker wel hulp kan gebruiken. Hiervoor is een verbindende schakel nodig. Die taak vervullen wij. De groeiende hulpvraag zien we ook in de Hoeksche Waard, daarom zijn we in maart 2018 hier gestart.  

Waarom is dit een goed voorbeeld van inclusie?

We bieden mensen de mogelijkheid om zich als individu of groep in te zetten voor mensen die bijvoorbeeld te maken hebben met armoede, eenzaamheid of een slechte gezondheid. Er is sprake van een win-winsituatie: vrijwilligerswerk is heel dankbaar werk en de persoon met de hulpvraag is geholpen.  

Wethouder Joanne Blaak-van de Lagemaat: 

“Een klus klaren met mensen met hetzelfde doel voor ogen: dat geeft behalve veel voldoening, nog zoveel meer. Vrijwilligers, mensen die wat willen en kunnen bieden, ontmoeten nieuwe mensen, leren over zichzelf en van elkaar. Prachtig hoe Stichting Present mensen samenbrengt en het gewoner maakt naar elkaar om te zien.” 

Wat hopen jullie te bereiken?

We willen zo een beweging op gang brengen in de samenleving waarbij steeds meer mensen het vanzelfsprekend vinden om naar elkaar om te zien. Als iedereen dit doet, dan zijn we niet meer nodig. Maar zo ver zijn we helaas nog lang niet. Er komen wekelijks meerdere hulpvragen via maatschappelijke organisatie binnen. 

Wil je de lezer nog iets meegeven? 

Mijn lijstje met hulpvragen is lang. Vrijwilligers zijn meer dan welkom en voor iedereen is er een passende match. Dus wil je ook een keer meedoen met jouw gezin, team, kring of afdeling?  Meld je dan aan via de website van Stichting Present.

Aan wie geef je het stokje door?  

Buurthuis De Groene Parel, een maatschappelijke ontmoetingsplek door en voor de buurt.