Een Hoeksche Waard waarin iedereen erbij hoort en mee kan doen wordt gemaakt door Hoeksche Waarders. In deze maandelijkse column worden hun ‘inclusieve initiatieven’ uitgelicht. Elke maand geeft de initiatiefnemer het stokje door aan een ander inclusief initiatief. Dit keer is het de beurt aan Stichting de Zeeland. We spraken met Peter van ’t Wout, beheerder van dit bijzondere zeilcharterschip in Puttershoek.   

Wat houdt het initiatief in?

De Zeeland is het enige zeilcharterschip in Nederland dat volledig rolstoeltoegankelijk is. Iedereen is welkom, ook kinderen en volwassenen met een (fysieke) beperking. Met De Zeeland willen we een bijzondere dag uit voor iedereen mogelijk maken.  

Hoe en waarom is dit initiatief ontstaan?

Ik zit zelf in een rolstoel en heb een maritieme achtergrond. Via via kwam het schip in 2014 op mijn pad. Het schip was in het verleden al grotendeels rolstoeltoegankelijk gemaakt door de vorige eigenaresse. Na haar overlijden is het schip in verval geraakt. Ik zag dit als een kans om haar werk  voort te zetten en een schip te maken dat voor iedereen toegankelijk is.  

Waarom is dit een goed voorbeeld van inclusie?

Een dagje uit is voor mensen met een (fysieke) beperking vaak een hele onderneming. En op een zeilschip leek dit helemaal onmogelijk. De Zeeland bewijst het tegendeel en is toegankelijk voor iedereen. We bieden mensen met een beperking een onvergetelijke dag op het water. 

Wethouder Joanne Blaak-van de Lagemaat: 

“Wat is een eiland zonder schip? Hier komen inclusie en de natuur van onze gemeente prachtig samen. Zeebenen of -wielen: De Zeeland biedt iedereen de kans om een dag van het water te genieten.”

Wat hoop je met de Stichting te bereiken?  

Met De Zeeland willen we voor mensen met een beperking alle drempels wegnemen. Letterlijk, doordat deze mensen hier vrij kunnen bewegen. Ze kunnen zelfs vanuit hun rolstoel de kapitein helpen met sturen. Daarnaast nemen we ook financiële drempels weg. Door de tarieven zo laag te houden, maken we het bezoek voor de doelgroep ook toegankelijker. Dit bereiken we door financiering vanuit de winst van onze commerciële vaarten en fondsverwerving.

Wil je de lezer nog iets meegeven? 

Ik ben ontzettend trots en dankbaar dat ik dit heb bereikt en mag doen, samen met een groep geweldige vrijwilligers. Het zijn lastige tijden nu de boot stil ligt vanwege de coronamaatregelen. Het onderhoud aan de boot gaat door en ook de kosten draaien door. Mijn dank gaat uit naar iedereen die ons op welke manier dan ook steunt. En als het straks weer mag, bedenk dan dat je met een feestje op De Zeeland bijdraagt aan het goede doel. Zo krijgt je trouw- of bedrijfsfeestje nog meer betekenis.    

Aan wie geef je het stokje door?  

Buurtcirkels, want dit geweldige initiatief verdient een podium. Zeker in een tijd waarin eenzaamheid helaas steeds vaker voorkomt, zijn Buurtcirkels meer dan welkom.