Een Hoeksche Waard waarin iedereen erbij hoort en mee kan doen wordt gemaakt door Hoeksche Waarders. In deze maandelijkse column worden hun ‘inclusieve initiatieven’ uitgelicht. Elke maand geeft de initiatiefnemer het stokje door aan een andere partij. Dit keer is het de beurt aan Bakkie Troost, een initiatief van Hoeksche Waarders Daan Blinde en Levi Hagoort.  

Wat houdt het initiatief in?

Met een bakfiets, omgetoverd tot koffiekar, gaan we op bezoek bij nieuwe Nederlanders. Vrijwel iedereen lust koffie. We drinken regelmatig samen met de nieuwe bewoner(s) een kopje koffie. Je hebt een praatje met elkaar, leert elkaar kennen en kan elkaar helpen. 

Hoe en waarom is dit initiatief ontstaan?

Ik ga al jaren als vrijwilliger langs bij immigranten. Gewoon voor een kopje koffie en een kletspraatje. Contact is zo waardevol. Je leert elkaar beter kennen en belangrijker nog: respecteren. Door de coronacrisis kon ik niet meer bij de mensen thuis op bezoek. Ik zocht naar nieuwe vormen van contact en mijn oog viel op een koffiefiets in Amsterdam. Samen met Levi heb ik begin dit jaar een bakfiets aangeschaft. Hiermee gaan we bij de mensen langs. Wij zorgen voor de verse bonen, zij voor kokend water en samen drinken we buiten een kopje koffie. 

Waarom is dit een goed voorbeeld van inclusie?

Koffie verbindt. Het is een mooi aanknopingspunt voor een ongedwongen praatje. Door open te communiceren krijg je inzicht in de denk- en leefwereld van een ander. Dit leidt tot wederzijds begrip. Dat is volgens ons een belangrijke voorwaarde voor inclusiviteit. We willen dat mensen zich hier welkom voelen en waar mogelijk helpen we hen op weg, bijvoorbeeld met het vertalen of het beantwoorden van een brief. Op deze manier dragen we ook bij aan zelfredzaamheid. De uitwisseling van culturen is daarnaast ook een verrijking van ons eigen bestaan. Je komt tot nieuwe, verrassende inzichten. 

Wethouder Joanne Blaak-van de Lagemaat: 

“Hoe simpel kan het zijn: een bakkie met elkaar doen. Rondom drinken (en eten) vinden de mooiste ontmoetingen plaats. Maar, je moet er maar opkomen om het in deze tijd zo vorm te geven. Dank Daan en Levi voor dit mooie en verbindende initiatief. Proost!”

Wat hopen jullie te bereiken? 

Met dit initiatief stimuleren we nieuwe relaties en vriendschappen en zorgen we voor wederzijds begrip. Ons concept is eenvoudig, maar doeltreffend, dus hier gaan we lekker mee door. Daarnaast hebben we mooie dromen. Eén hiervan is de ontwikkeling van Bakkie Troost XL, waarmee we nieuwe Nederlanders gericht helpen bij het vinden van een vaste baan. We denken aan een soort baristawagen, waarmee we de mensen zelf op pad sturen. Behalve dat ze een inkomen krijgen, leren ze ook de Nederlandse taal en doen ze ervaring op met ondernemen. Onze ideeën werken we op dit moment verder uit in een sociaal ondernemingsplan.   

Wil je de lezer nog iets meegeven? 

Alle kleine beetjes helpen. Koffie is lekker. Iedereen drinkt het, ook onze nieuwe Nederlanders. Nodig ze eens uit. Het is een win-winsituatie voor iedereen. 

Aan wie geef je het stokje door?  

Stichting Present Hoeksche Waard. Zij zetten zich in met Hoeksche Waarders voor Hoeksche Waarders en willen bereiken dat het meer vanzelfsprekend wordt om naar elkaar om te zien.