Een Hoeksche Waard waarin iedereen erbij hoort en mee kan doen wordt gemaakt door Hoeksche Waarders. In deze maandelijkse column worden hun ‘inclusieve initiatieven’ uitgelicht. Elke maand geeft de initiatiefnemer het stokje door aan een andere partij. Dit keer is het de beurt aan AutoMaatje Hoeksche Waard, een initiatief van  Welzijn Hoeksche Waard. Coördinatoren Marjan Rijsdijk en Silvia de Bruin vertellen hier meer over.  

Wat houdt het initiatief in?

AutoMaatje HW is bedoeld voor inwoners van de Hoeksche Waard, die door omstandigheden (eventueel tijdelijk) minder mobiel zijn. Denk aan mensen die niet zelf kunnen rijden, niet met het openbaar vervoer kunnen of niet de financiële middelen hebben voor een taxi. Uitzondering hierop zijn mensen die in aanmerking komen voor vervoersvoorzieningen vanuit de Wmo of verzekering. Die verwijzen we door naar taxibedrijven in de Hoeksche Waard. Daarnaast rijden we geen ritten binnen de kern Oud-Beijerland, omdat hier vanuit de gemeente een lokale vervoerder rijdt. 

Hoe en waarom is dit initiatief ontstaan?

Het idee ontstond zo’n tien jaar geleden vanuit Welzijn Hoeksche Waard. De busverbindingen in de Hoeksche Waard waren erg slecht georganiseerd. Mensen moesten soms ver lopen naar een bushalte. Voor mensen die bijvoorbeeld slecht ter been zijn, was de drempel om op reis te gaan erg groot. Daarop ontstond het initiatief van het AutoMaatje. In 2018 hebben we het concept ondergebracht bij de ANWB, zodat we er zeker van zijn dat alle zaken, zoals wetgeving en verzekering, goed geregeld is.

Waarom is dit een goed voorbeeld van inclusie?

Enerzijds stimuleert mobiliteit zelfredzaamheid. Met deze toegankelijke vervoersoplossing zorgen we ervoor dat mensen kunnen blijven deelnemen aan de maatschappij. Vooral ouderen maken dankbaar gebruik van het AutoMaatje, maar ook jongeren met een beperking weten ons te vinden. Zo hebben we heel lang een meisje vervoerd naar de bibliotheek waar ze vrijwilligerswerk deed. Anderzijds bieden we onze vrijwilligers ook een waardevolle invulling van hun vrije tijd. De meesten van hen hebben de pensioenleeftijd bereikt. Ze vinden het fijn om zich in te zetten voor anderen. 

Wethouder Joanne Blaak-van de Lagemaat: 

“Als eigen of openbaar vervoer geen optie is en de taxi te duur, dan staan onze inwoners voor elkaar klaar om ervoor te zorgen dat mensen toch mobiel zijn en kunnen blijven. Dat is naar elkaar omzien, dat is hoe ik Hoeksche Waarders ken. Mooi dat vrijwilligers zich hiervoor willen inzetten!” 

Wat hoop je te bereiken?

We vinden het belangrijk dat mensen ons kennen en weten te vinden. Dat hebben we al aardig bereikt. Er maken gemiddeld zo’n 600 mensen met regelmaat gebruik van AutoMaatje HW. 

Wil je de lezer nog iets meegeven? 

We zijn ontzettend trots op dit initiatief en de vrijwilligers die dit mogelijk maken. Ook al gaat het maar om een ritje van 1 kilometer, AutoMaatje rijdt graag bij de mensen voor. Vanwege corona rijden we nu helaas alleen medische ritten, maar zodra het weer kan rijden we ook weer rond voor de leuke uitstapjes, bijvoorbeeld naar een vriend(in), de kapper of het winkelcentrum. We rekenen 30 cent per kilometer en voor korte ritten geldt een minimaal bedrag van € 2,50.  

Aan wie geef je het stokje door?  

Belangenvereniging LHBT Hoeksche Waard. Een mooi initiatief dat wat ons betreft wel wat meer aandacht mag krijgen.  

Wilt u een rit aanvragen? Dat kan door te bellen naar Welzijn HW via 088 – 730 8900.