Terug naar het overzicht

Winterterrassen mogelijk in Hoeksche Waard

Dit nieuwsbericht is verlopen.

De horeca in Hoeksche Waard kan deze winter onder bepaalde voorwaarden een winterterras exploiteren. De afgelopen zomer hebben veel ondernemers de ruimte gekregen om grotere terrassen te voeren. Dit was erg succesvol. Het college van B&W heeft besloten zowel het terrassenseizoen als terrasuitbreidingen te verlengen tot 1 april 2021. Ondernemers kunnen hun plannen voor een winterterras en hun verzoek tot het verlengen van de periode van het tijdelijk uitgebreide terras indienen bij de gemeente. 

Eerder dit jaar besloot het college om terrasuitbreidingen in het terrassenseizoen mogelijk te maken. De afgelopen zomer hebben veel ondernemers de ruimte gekregen om grotere terrassen te voeren. Wethouder Harry van Waveren: “Dankzij de goede samenwerking met de horecaondernemers is dit als heel positief ervaren. Er waren nauwelijks klachten en de terrassen zaten vol. Door de mogelijkheid de terrasuitbreiding te verlengen en een winterterras mogelijk te maken,  creëren we ook in de herfst en winter letterlijk en figuurlijk meer ruimte voor horecaondernemers om ze in deze moeilijke omstandigheden te ondersteunen. Ook faciliteren we op deze manier een ontmoetingsplaats voor inwoners en bezoekers van de Hoeksche Waard. Er is meer ruimte om de anderhalve-meter-eis goed toe te passen en de gasten kunnen op deze manier met slechter en koud weer toch genieten van een hapje en drankje op het terras”. 

Voorwaarden

Ook voor de winterterrassen geldt dat deze moeten voldoen aan de regels uit de Noodverordening en lokale regelgeving inzake terrassen. Om aan de belangrijkste voorwaarden – voldoende zicht voor weggebruikers, voldoende ventilatie op het terras en een veilige constructie bestand tegen winterse omstandigheden  – te voldoen, zijn er eisen opgesteld voor de overkapping. Informatie over deze eisen zijn te lezen op www.gemeentehw.nl/winterterras.

Ondernemers kunnen hun plannen voor een winterterras en hun verzoek tot het verlengen van de periode van het tijdelijk uitgebreide terras bij de gemeente indienen via www.gemeentehw.nl/winterterras. De verzoeken worden wekelijks beoordeeld door een team met deskundigen. Zodra een verzoek akkoord is bevonden, kan een ondernemer starten met de inrichting van het terras. Het kan zijn dat maatwerk nodig is en dat de beoordeling langer dan een week duurt. In het geval van maatwerk beslist een gemandateerd wethouder namens het college met betrekking tot de tijdelijke uitbreiding van terrassen en de tijdelijke terrasoverkappingen. 

Het initiatief om winterterrassen mogelijk te maken is voortgekomen uit de denktank Horeca, een samenwerking tussen de gemeente, Koninklijke Horeca Nederland en horecaondernemers uit de Hoeksche Waard.