Terug naar het overzicht

Week tegen Eenzaamheid - 1 tot en met 8 oktober

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Eenzaamheid is in toenemende mate een maatschappelijk probleem, vooral onder ouderen. Op dit moment zijn 1,3 miljoen mensen in Nederland ouder dan 75 jaar. In 2030 zijn er dat 2,1 miljoen. Ook de Hoeksche Waard vergrijst in snel tempo. Met de meeste ouderen gaat het fysiek gelukkig goed. Maar tussen gezond zijn en je goed voelen, zit soms een wereld van verschil. Maar liefst meer dan de helft van de 75-plussers zegt zich eenzaam te voelen. Dat zijn meer dan 700.000 ouderen. En niet alleen ouderen voelen zich eenzaam, ook onder jongere leeftijdsgroepen is het een groeiend probleem.

Van 1 t/m 8 oktober is het de Week tegen Eenzaamheid 2020. Wethouder Joanne Blaak-Van de Lagemaat woonde de digitale landelijke startbijeenkomst plaats.

Een klein gebaar maakt een groot verschil

De Week tegen Eenzaamheid 2020 wordt georganiseerd door het ministerie van VWS. Met het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid wil de overheid de trend van eenzaamheid onder ouderen in Nederland doorbreken. Door eenzaamheid eerder te signaleren en het bespreekbaar te maken. Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, gaf tijdens de startbijeenkomst aan: “De overheid kan de eenzaamheid niet doorbreken, maar we kunnen allemaal met een klein gebaar een groot verschil maken.”

Eén tegen eenzaamheid

Wethouder Blaak: “In de Hoeksche Waard zijn verschillende activiteiten om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. We hebben het signalerend huisbezoek en er zijn allerlei organisaties en vrijwilligers die activiteiten ontplooien om contact te leggen en mensen met elkaar in contact te brengen. Het coronavirus maakt het niet makkelijker, maar ook niet onmogelijk om aandacht te hebben voor elkaar. Juist nu is het belangrijk daar oog voor te hebben. Bij de eerste coronagolf heeft de samenleving van de Hoeksche Waard laten zien dat omzien naar elkaar in het DNA van heel veel inwoners zit. Een telefoontje, een kaartje of boodschappen doen voor iemand anders. Gewoon een groet vanaf de straat, of iemands schrijfmaatje worden. Dat zijn voorbeelden van een kleine moeite met een groot effect. Laten we er met elkaar voor zorgen dat mensen zich niet eenzaam voelen, en laten we vooral ook nu blijven omzien naar elkaar. Een klein gebaar kan echt het verschil maken.’