Terug naar het overzicht

Wanneer kan de houtkachel aan?

Dit nieuwsbericht is verlopen.

De temperatuur zakt, de houtkachel gaat aan. Maar soms is het beter om een dag over te slaan. Zeker als het mistig of windstil weer is. Weten wanneer dit is? Check dan voordat u de kachel of open haard aandoet www.stookwijzer.nu. U ziet dan wat het stookadvies is op dat moment, op uw adres. Ook kunt u zich aanmelden voor het (niet-)stookalert van het RIVM. Dan krijgt u automatisch een mail als de weersomstandigheden of luchtkwaliteit slecht zijn.

Wanneer u de houtkachel, open haard of vuurkorf aansteekt, is dat warm en gezellig. Maar er ontstaat ook rook. Helaas is rook ongezond voor u en voor uw omgeving. Rook bevat schadelijke stoffen, zoals fijnstof. Vooral kinderen, ouderen en mensen met problemen aan hun luchtwegen kunnen er extra last van hebben met hoesten of zere longen. Ook wanneer u de rook niet ziet.

Hinder door een kachel wordt snel minder als het waait

Elke dag bespreekt het RIVM daarom het weer met het KNMI. Is er weinig of geen wind, of is de luchtkwaliteit al slecht door bijvoorbeeld smog? Dan is het advies: laat de houtkachel voor een dag uit voor uzelf en de buren. De rook blijft dan namelijk teveel hangen.

Ook een seintje als de kachel beter even uit kan?

  1. Ga naar www.stookwijzer.nu als u wilt stoken. En bekijk het advies op uw adres.
  2. En meld u aan voor het (niet-)stookalert per mail via www.rivm.nl/stookalert.

En gaat de kachel (weer) aan?

Bekijk de tips voor minder rook- en geurhinder bij het aansteken van de open haard, houtkachel of een vuurtje in de tuin via www.gemeentehw.nl/houtstook.