Terug naar het overzicht

Waar en wanneer bent u aan de beurt voor een coronavaccinatie?

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Er blijken ook in onze regio veel vragen te leven over wanneer men aan de beurt is voor een coronavaccinatie. Alle informatie (waaronder veel gestelde vragen) over vaccineren kunt u hier vinden.

Mensen (ouderen + zorgverleners) in de regio ZHZ die momenteel door de GGD worden gevaccineerd krijgen een uitnodiging, met daarin een telefoonnummer dat zij kunnen bellen om een afspraak te maken. Zij worden nu (bij voorkeur) ingepland voor een vaccinatiestraat in de regio (dus momenteel nog Dordrecht of Gorinchem), tenzij er geen plaats is op een moment dat zij willen of wanneer zij zelf aangeven buiten de regio gevaccineerd te willen worden.

Niet mobiele ouderen (en binnenkort ook de 60-64 jarigen) worden door de huisarts gevaccineerd. De huisarts maakt de afspraak.

Iedereen die een vaccinatie wil halen moet een gezondheidsverklaring invullen en een medicatie overzicht mee nemen (is vooral belangrijk als het gaat om stollingsproblemen). De gezondheidsverklaring wordt op de vaccinatielocatie bekeken en als er twijfels zijn wordt degene die gevaccineerd moet worden direct doorverwezen naar de arts die ter plekke aanwezig is.

Voor de meeste mensen is nog niet precies te zeggen wanneer zij aan de beurt zijn voor hun prik tegen corona. De planning kan nog veranderen. Bijvoorbeeld als een vaccin niet op tijd geleverd wordt. De meest recente informatie vindt u hier.

De planning is afhankelijk van onder andere:

  • goedkeuring en werking van de vaccins;
  • levering en verspreiding van de vaccins over priklocaties zoals ziekenhuizen en huisartsen;
  • nieuwe ontwikkelingen en adviezen van bijvoorbeeld de Gezondheidsraad;
  • of mensen zich laten vaccineren.

Daardoor kan de volgorde van vaccinatie nog veranderen. Het is nu nog lastig te voorspellen na hoeveel tijd ongeveer 70% van de bevolking is gevaccineerd. Dit hangt af van:

  • de beschikbaarheid van de vaccins;
  • of de vaccins geschikt zijn voor de verschillende doelgroepen;
  • of mensen zich willen laten vaccineren tegen corona.

Als iedereen zich laat vaccineren, kan corona niet meer zomaar om zich heen grijpen. Zo komt er stap voor stap meer vrijheid terug voor iedereen.

Telefonische afspraak na uitnodiging in brief

Degene die een uitnodiging krijgt voor de vaccinatie kan telefonisch een afspraak maken. In de brief staat ook waar u terecht kunt. Bijvoorbeeld op een GGD-locatie, bij de huisarts of een arts in een verpleeghuis.

In de regio Zuid-Holland Zuid kan men nu terecht op 2 locaties; De Hoefslag in Gorinchem en de Deetossnelhal in Dordrecht. De komende tijd zullen in onze regio ook in andere plaatsen, onder andere in de Hoeksche Waard, vaccinatielocaties worden geopend. Vanaf welk moment de GGD daar kan starten met vaccineren is nu nog niet bekend. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid en aanlevering van vaccins. Op dit moment kunnen er daarom in de regio ZHZ nog geen afspraken worden ingepland op andere locaties dan De Hoefslag in Gorinchem en de Deetossnelhal in Dordrecht.

U las zojuist een nieuwsbericht van de Dienst Gezondheid & Jeugd Zuid-Holland Zuid.