Terug naar het overzicht

Virtuele tour door het nieuwe gebouw van het Actief College

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Begin januari is in alle stilte het nieuwe gebouw van het Actief College in gebruik genomen. Dat was geen bewuste keuze. Er stond zelfs al een groot openingsfeest op 3 februari gepland en een open huis om de hele Hoeksche Waard met de nieuwe aanwinst kennis te laten maken. Helaas moesten door de coronapandemie de scholen worden gesloten. En dus kwam er geen feest en ook geen open huis. Nu staat de school er wat verlaten bij. Alleen de examenleerlingen mogen nog naar school komen om er lessen te volgen. De overige lessen worden online gegeven. Maar zodra de school geen rekening meer met het coronavirus hoeft te houden is het Actief College er helemaal klaar voor om alle leerlingen en belangstellenden alsnog te ontvangen. 

Glossy Actief College over toen en nu

De opening van een nieuwe school voor voortgezet onderwijs is een bijzondere gebeurtenis. Zo werd vorige gebouw in 1955 geopend! Om het bijzondere moment te markeren en de herinneringen aan het oude Actief College aan de Koninginneweg en zijn voorgangers vast te houden, heeft docente Krista Heshof een glossy samengesteld die aan alle leerlingen en stakeholders zal worden uitgereikt. Deze glossy geeft een beeld van het Actief College door de jaren heen, maar bevat ook bijdragen van ondernemers uit de Hoeksche Waard die als stagebedrijf voor de school optreden en in veel gevallen zelf hun loopbaan op het Actief College begonnen zijn. Zij tonen aan dat een mooie carrière op het Actief College begint. Natuurlijk komen ook oud-docenten en oud-leerlingen in de glossy aan het woord om mooie herinneringen op te halen. Beslist een collectors item!

Het eerste exemplaar is per post verzonden naar demissionair minister Arie Slob, die onder normale omstandigheden ook bij de opening aanwezig zou zijn geweest. Het is bekend dat deze minister groot belang hecht aan goed en modern praktijkgericht vmbo onderwijs. Het tweede exemplaar is op woensdag 3 februari uitgereikt aan Huibert Steen, wethouder van onderwijs in gemeente Hoeksche Waard. Dat gebeurde op het schoolplein in de nieuwe pannakooi, door bestuursvoorzitter Luc van Heeren van Stichting De Hoeksche School, waar het Actief College onderdeel van is en Kim Visser, leerling uit klas 4. Haar viel die eer te beurt omdat zij op de cover van de glossy prijkt. 

Niet alleen het gebouw van het Actief College is fonkelnieuw. Dat geldt ook voor de inventaris en leermiddelen. Volgens Luc van Heeren, voorzitter college van bestuur van Stichting De Hoeksche School waar het Actief College onder valt, heeft de stichting enkele miljoenen euro’s in de inrichting geïnvesteerd, zodat de leerlingen zich in de praktijkgerichte vakken kunnen professionaliseren met de modernste leermiddelen en machines. Maar ook het gebouw zelf is een machine. Het gebouw wekt vrijwel alle energie zelf op, zelfs wanneer in de zomer de airco op volle toeren draait. 

Ook wethouder Huibert Steen is enthousiast: ‘Vanuit mijn portefeuille Onderwijs vind ik het natuurlijk ontzettend belangrijk dat jongeren in de Hoeksche Waard goed en vernieuwend onderwijs kunnen volgen. In dit nieuwe gebouw met moderne voorzieningen zijn alle voorwaarden voor een uitstekende praktijkgerichte opleiding aanwezig. Daarnaast ben ik als wethouder Duurzaamheid ook trots op het feit dat dit gebouw nagenoeg energieneutraal is. Op alle terreinen vind ik het nieuwe Actief College een aanwinst voor ons eiland.’

Neem deel aan de virtuele en actieve tour door het hele gebouw

Rianne Koole, directeur van het Actief College, glimt van trots. Dit gebouw voelt goed. Het is overzichtelijk en licht. Leerlingen en medewerkers voelen zich er onmiddellijk thuis. Wie dat nu al wil ervaren is van harte welkom tijdens het digitale open huis op 5 februari a.s. Bezoekers maken dan een virtuele, actieve tour door het hele gebouw. Meer informatie hierover vindt u op de website van het Actief College: https://actiefcollege.nl