Terug naar het overzicht

Veteranendag in de Hoeksche Waard

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Veteranendag vindt jaarlijks op de laatste zaterdag van juni plaats. Omdat tijdens de voorbereidingen nog niet duidelijk was of een bijeenkomst vanwege de geldende maatregelen door zou kunnen gaan, besloot het gemeentebestuur – net als vorig jaar – op een andere manier invulling te geven aan het uiten van waardering voor onze veteranen. Op vrijdag 25 juni is het voor veteranen aangelegde ‘Witte Anjerperkje’ in het Laningpark in Oud-Beijerland onthuld door burgemeester Bram van Hemmen en enkele leden van het Veteranencomité Hoeksche Waard. Daarnaast wordt een speciaal voor deze gelegenheid ontworpen bronzen beeldje bij alle veteranen thuisbezorgd, om op deze manier onze waardering over te brengen voor hun inzet. De burgemeester bracht het eerste exemplaar persoonlijk langs bij veteraan Eric de Ruiter uit Puttershoek.

Waardering voor veteranen

Een belangrijk doel van de Veteranendag is mensen bekend te maken met en waardering te krijgen voor oude én jonge veteranen. Immers, we kennen vandaag niet meer ‘alleen’ veteranen uit de Tweede Wereldoorlog, voormalig Nederlands-Indië, Nieuw-Guinea en Korea. Maar ook veteranen die hebben gediend (of nog dienen) in onder meer Libanon, Cambodja, de Balkan, Irak en Afghanistan.

Witte Anjerperkje

In 2019 is het Nationaal Comité Veteranendag begonnen met de oproep aan Nederlandse gemeenten om hun veteranen te eren en waarderen met een speciaal Witte Anjerperkje dat bloeit in de dagen en weken voorafgaand aan de Nederlandse Veteranendag. De Witte Anjer is een nationaal symbool voor waardering voor veteranen. Gemeente Hoeksche Waard heeft als locatie gekozen voor een stukje grond bij het monument ‘VRIJ’ in het Laningpark in Oud-Beijerland. Burgemeester Bram van Hemmen sprak tijdens de onthulling zijn waardering uit voor de inzet van veteranen in het verleden, maar ook voor veteranen die nog steeds actief zijn.

Passend cadeau

Alle veteranen die woonachtig zijn in de Hoeksche Waard ontvangen vandaag een passend cadeau van de gemeente. Kunstenaar Jos Gielen uit Zuid-Beijerland ontwierp speciaal voor deze gelegenheid een bronzen beeldje met het thema ‘verbondenheid en kameraadschap’. In het beeldje is ook de nationale draaginsigne van veteranen verwerkt. Burgemeester Bram van Hemmen overhandigde het eerste exemplaar aan Eric de Ruiter uit Puttershoek. De 35-jarige veteraan is uitgezonden naar Afghanistan toen hij 19 jaar was en is nog steeds werkzaam bij het Korps Mariniers als trainer en instructeur.

onthulling witte anjerperk