Terug naar het overzicht

Uitslagen draagvlakmetingen bekend

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Sinds afgelopen week zijn 3 uitslagen van de draagvlakmetingen van de Bedrijven Investeringszones (BIZ) bekend. De draagvlakmetingen voor de BIZ Centrum Puttershoek en BIZ Zuid-Beijerland zijn positief. Daarmee verlengt de gemeente de BIZ met vijf jaar. De uitslag van de draagvlakmeting van de BIZ Beijerse Hof is negatief en wordt dus niet verlengd.

De Wet op de Bedrijven Investeringszone (BIZ) biedt ondernemers de mogelijkheid om te investeren in hun bedrijfsomgeving. Een BIZ is een afgebakend gebied zoals een winkelcentrum of een bedrijventerrein. Eerder stemde de gemeenteraad al in met de verordening waarin uitvoeringsovereenkomsten waren opgenomen. Hierna volgde per locatie een draagvlakmeting om te toetsen of ondernemers in de BIZ daadwerkelijk bereid zijn om de BIZ-bijdrage te betalen.

De draagvlakmeting onder de ondernemers voor Centrum Zuid-Beijerland en Beijerse Hof vonden plaats in de periode 2 november tot en met 13 november. De draagvlakmeting in Centrum Puttershoek vond plaats van 16 tot en met 27 november. Voor de BIZ Centrum Zuid-Beijerland en BIZ Centrum Puttershoek kwam uit de draagvlakmeting dat ondernemers bereid zijn de BIZ-bijdrage te betalen om de plannen te realiseren. Voor de BIZ Beijerse Hof bleek er helaas niet voldoende draagvlak. Notaris Van Dorst-Dijkers uit Maasdam controleerde de verloop van de stemmingen en maakte het proces-verbaal. Hierdoor is bepaald dat de BIZ in Zuid-Beijerland en in Puttershoek per 1 januari 2021 worden verlengd tot en met 31 december 2025. De BIZ Beijerse Hof wordt niet verlengd.

Er is sprake van voldoende draagvlak omdat in Zuid-Beijerland
• 17 van de 20 stemmen zijn uitgebracht. Dat betekent dat 85% heeft gestemd. Hiermee is de minimale opkomst van 50% behaald.
• Van de 17 stemmen waren 17 voor (100%) het verlengen van de BIZ (voorwaarde is minimaal 67% voorstemmers).

Er is sprake van voldoende draagvlak omdat in Puttershoek
• 26 van de 35 stemmen zijn uitgebracht. Dat betekent dat 74% heeft gestemd. Hiermee is de minimale opkomst van 50% behaald.
• Van de 26 stemmen waren 22 voor (85%) het verlengen van de BIZ (voorwaarde is minimaal 67% voorstemmers);
• De gezamenlijke WOZ-waarde van de voorstemmer is groter dan de gezamenlijke WOZ-waarde van de tegenstemmers.

Er is sprake van onvoldoende draagvlak in het Beijerse Hof
• 10 van de 13 stemmen zijn uitgebracht. Dat betekent dat 77% heeft gestemd. Hiermee is de minimale opkomst van 50% behaald.
• Van de 10 stemmen waren 6 stemmen voor (60%) het verlengen van de BIZ (voorwaarde is minimaal 67% voorstemmers).