Terug naar het overzicht

Tijdelijke tablet voor ouderen om digitaal vaardiger te worden en sociaal netwerk uit te breiden

Dit nieuwsbericht is verlopen.

“Wij gaan een tijdelijk project starten, waarbij ouderen gratis gebruik kunnen maken van een Compaan-tablet. Een tablet (kleine computer met aanraakscherm) die eenvoudig is in gebruik en waarmee men bijvoorbeeld spelletjes kan spelen, foto’s kan delen, muziek kan luisteren, het nieuws kan lezen etc. In die periode ondersteunen we hen niet alleen bij het gebruik, maar geven we ze met de tablet ook de mogelijkheid om digitaal contact te onderhouden met familie, vrienden en/of andere Compaan gebruikers online te ontmoeten”, aldus wethouder Joanne Blaak-van de Lagemaat (Welzijn en inclusieve samenleving). 

Aanleiding: proef met beeldbellen in de Hoeksche Waard

Door de coronapandemie dreigden kwetsbare ouderen in een isolement te raken. Mantelzorgers bleven thuis uit angst hun kwetsbare naasten te besmetten en professionele zorgverlening stond onder druk. Om te zorgen dat thuiswonende ouderen in verbinding bleven met hun dierbaren (hun netwerk) en om continuïteit van zorg te realiseren, werd in de Hoeksche Waard een tijdelijke project met Compaan-tablets gestart. Alerimus, Zorgwaard, Heemzicht, Careyn, Welzijn Hoeksche Waard en gemeente Hoeksche Waard hebben hierbij de handen ineengeslagen. 

Compaan tablet

Meer dan 100 ouderen en hun mantelzorgers hebben de afgelopen 1,5 jaar ervaring opgedaan met het gebruik van Compaan-tablets; een speciaal voor ouderen ontwikkelde tablet waarmee je kunt beeldbellen en eenvoudig in contact kunt blijven met familie en zorgverleners. Daarnaast biedt de tablet andere mogelijkheden; het nieuws lezen, een kerkdienst online bijwonen, spelletjes spelen, meedoen met de online bingo middag en de agenda raadplegen. 

Beeldbellen als tijdelijke project verlengd

Alle partijen gaan het tijdelijke project verlengen. De zorgaanbieders gaan beeldzorg inzetten als onderdeel van hun reguliere dienstverlening, waarbij ze de Compaan gebruiken om een deel van de contactmomenten digitaal aan te bieden.

Gemeente Hoeksche Waard, Bibliotheek Hoeksche Waard en Welzijn HW gaan de Compaan de komende 2 jaar inzetten om ouderen te ondersteunen om digitaal vaardiger te worden. “Want deze vaardigheden versterken de eigen regie en geven meer mogelijkheden om het sociale netwerk en relaties uit te breiden, omdat ouderen dan ook digitaal andere mensen kunnen ontmoeten of mee kunnen doen aan activiteiten.”, aldus wethouder Joanne Blaak-van de Lagemaat. ‘En dat uitbreiden van het netwerk is belangrijk, want samenleven doe je met elkaar.’’

Wie kan er mee doen?

Ouderen die graag digitaal vaardiger willen worden kunnen meedoen. Zij (en hun mantelzorgers) die (nog) niet over een tablet of ander digitaal apparaat  beschikken en niet mee hebben gedaan aan het eerste tijdelijke project, kunnen zich aanmelden om een jaar gratis gebruik te maken van een Compaan-tablet.

Mensen die al een tablet of smartphone hebben, kunnen zich ook aanmelden. Zij ontvangen geen Compaan-tablet, maar kunnen wel meedoen aan de online activiteiten die aangeboden worden en kunnen online anderen ontmoeten.

Meer weten of aanmelden voor het gebruik van een Compaan-tablet?

Neem dan contact op met Welzijn HW. Dit kan telefonisch op nummer 088 – 730 89 00. Op de website van Welzijn HW kunt u ook meer informatie teruglezen.

Of loop binnen bij 1 van de spreekuren van Bibliotheek Hoeksche Waard:

• Elke maandag, 10.00-12.00 uur, Bibliotheek Oud-Beijerland Centrum 
• Elke maandag,14.00-16.00 uur, Joeno in Heinenoord 
• Elke woensdag, 10.00-12.00 uur, De Drie Lelies in Puttershoek 
• Elke eerste vrijdag van de maand, 10.00-12.00 uur Bibliotheek ‘s Gravendeel 
• Elke derde woensdag van de maand, 10.00-12.00 uur in Bibliotheek Numansdorp
• Elke tweede woensdag van de maand, 10.00-12.00 uur in Buurthuis Me Mekaer in Strijen
• Elke derde dinsdag van de maand, 10.00-12.00 uur in Bibliotheek Mijnsheerenland

Op de locaties Me Mekaer (Strijen) en de bibliotheken in de Rembrandt (Oud-Beijerland), de Buitensluis (Numansdorp) en Huys te Hoecke (Puttershoek) is er dagelijks een Compaan aanwezig met daarbij een korte informatiefolder. U kunt daar zelfstandig de Compaan bekijken en uittesten. Heeft u vragen of wilt u begeleiding daarbij, dan kunt u binnenlopen tijdens de bovengenoemde spreekuren.