Terug naar het overzicht

Tijdelijke noodopvang ’s-Gravendeel vandaag in gebruik genomen

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Vandaag, woensdag 15 december, is de tijdelijke noodopvang in ’s-Gravendeel gedeeltelijk in gebruik genomen. Er kwamen vanmiddag 96 mensen aan op de noodopvanglocatie. Het gaat om gezinnen. De meeste mensen hebben de Afghaanse nationaliteit en zijn overgeplaatst vanuit de locatie Heumensoord in Nijmegen. Zij verbleven hier sinds hun evacuatie uit Kabul in september. Heumensoord is een grootschalige opvanglocatie, waar mensen in grote tenten verbleven. In ’s-Gravendeel komen deze mensen terecht in 4- of 6 persoonscaravans, waar zij meer privacy hebben en ook beschikking hebben over een eigen keukentje en sanitaire voorzieningen. Eind volgende week verwacht het COA 144 mensen te huisvesten op de locatie. Dan zijn alle caravans die nu op de locatie staan, in gebruik.

In de komende weken worden er stapsgewijs meer caravans geplaatst. Iedere week komt er een aantal nieuwe stacaravans aan op de locatie. Het COA verwacht dat de opvang halverwege maart helemaal ingezet kan worden (maximaal 375 bewoners).

Rondleidingen op de locatie

Voordat de eerste bewoners op de noodopvanglocatie aankwamen, mochten gemeenteraadsleden en de media een kijkje nemen op de locatie. Zij kregen een rondleiding van locatiemanager Ali Honar. Ook burgemeester Bram van Hemmen was hierbij aanwezig. Als de coronamaatregelen het toelaten, organiseert het COA in het nieuwe jaar ook een moment waarop inwoners de noodopvanglocatie kunnen bezoeken.

6 maanden, met mogelijk verlenging van nogmaals 6 maanden

De noodopvang is de komende 6 maanden geopend. Ook is er een mogelijkheid om deze periode te verlengen met nog een half jaar. Daarnaast heeft het COA aangegeven te willen praten over een mogelijke heropening van het AZC in de toekomst. Hierop heeft de gemeente laten weten deze gesprekken pas te willen voeren na een uitvoerige evaluatie van de eerste 6 maanden noodopvang. Die evaluatie wordt uitgevoerd in samenspraak met inwoners en maatschappelijke organisaties.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de tijdelijke noodopvang? Neem dan een kijkje op de pagina noodopvang op onze website. U kunt zich hier ook aanmelden voor de digitale nieuwsbrief.