Terug naar het overzicht

Technische bedrijfsschool van start in de Hoeksche Waard

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Vrijdag 10 juli zijn nieuwe,  praktijkgerichte mbo-opleidingen bij GBS Gearbox Services international in Oud-Beijerland van start gegaan. Het Da Vinci College verzorgt het onderwijs op de bedrijfsschool en draagt daarmee bij aan de ambities van platform Samenwerking Onderwijs Bedrijfsleven Hoeksche Waard (SOB) om jongeren en het bedrijfsleven te verbinden. Paul Boogaard (wethouder Economische Zaken) en Peter Vrancken (voorzitter college van bestuur van het ROC Da Vinci College) waren aanwezig om de startende studenten succes te wensen.

Talent ontwikkelen

Vanuit het nieuwe GBS Technical Education Center (TEC) in Oud-Beijerland gaan 11 jongeren hun technische opleiding combineren met de inspirerende praktijk. De studenten volgen metaal- en procesindustriegerichte studies zoals Monteur Service & Onderhoud of Verspaner. Het Da Vinci College, 1 van de SOB-partners (Samenwerking Onderwijs Bedrijfsleven), biedt deze mbo-opleidingen aan bij GBS TEC via het zogeheten BBL-traject (Beroeps Begeleidende Leerweg).

De studenten gaan vanaf 31 augustus 4 dagen in de praktijk werken en 1 dag per week onderwijs volgen. Paul Boogaard: “Met de technische beroepsopleiding die we vandaag openen bij GBS International, breiden we het mbo-aanbod in de Hoeksche Waard verder uit en dat is belangrijk! Want jongeren waren tot voor kort aangewezen op omliggende regio’s voor hun vervolgopleiding. Daar vonden zij vervolgens ook vaak hun eerste baan. En dat terwijl de technische bedrijven in de Hoeksche Waard staan te springen om jong talent.” Binnen de Hoeksche Waard staan momenteel meer dan 900 vacatures in met name de technische sector open en naar verwachting neemt dit aantal nog verder toe.

Samenwerking Onderwijs Bedrijfsleven (SOB)

Sinds april 2019 werken gemeente Hoeksche Waard, diverse middelbare en mbo-scholen en Ondernemersvereniging Hoeksche Waard nauw samen binnen het samenwerkingsverband Samenwerking Onderwijs Bedrijfsleven om een betere aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven te creëren. De deelnemende partijen zien kansen om jongeren te behouden door hen tijdens hun opleiding al kennis te laten maken met werkgevers en diverse branches in de regio. Dat heeft veel voordelen. Zo is het behouden van jongeren en jonge gezinnen goed voor de lokale economie en vermindert het verkeersbewegingen in de regio. Paul Boogaard: “Dit initiatief draagt direct bij aan een vitale arbeidsmarkt in de Hoeksche Waard. Daar maken we ons als gemeente hard voor.”

Meer doorstroomkansen voor jongeren

In 2018 werd door het Da Vinci College al gestart met het aanbieden van mbo-opleidingen gericht op de bouwsector. Met de start van de technische opleidingen bij GBS TEC kunnen meer jongeren doorstromen naar middelbaar beroepsonderwijs in de Hoeksche Waard. Paul Boogaard “Een BBL techniek is wat de Hoeksche Waard nu echt nodig heeft. Deze studenten kunnen na het afronden van de opleiding namelijk makkelijker werk vinden dan BOL-studenten (Beroepsopleidende Leerweg).” Het vertrouwen van de betrokken partijen in de SOB is groot en biedt daarmee op termijn ook kansen voor uitbreiding. Vooral werkgevers in de sectoren zorg, welzijn en technische richtingen profiteren van een goede aansluiting van jongeren met het bedrijfsleven.

Onderwijspartner Da Vinci College

GBS Gearbox Services international startte begin dit jaar haar eigen erkende bedrijfsschool onder de naam GBS TEC. Als partner om de mbo-leerroute van de bedrijfsschool compleet te maken, werd het bij de SOB aangesloten Da Vinci College geselecteerd. Peter Vrancken: “Ik heb bewondering en waardering voor het ondernemerschap van GBS. Het is niet makkelijk om een bedrijfsschool te starten in deze lastige tijd. De studenten die hier starten, stappen in een prachtige hybride leeromgeving. Deze samenwerking is een goed voorbeeld van hoe je technische knowhow uit het bedrijfsleven optimaal kunt combineren met kennis en vaardigheden van onze vakdocenten.” De 11 startende leerlingen ontvingen uit handen van Peter Vrancken en GBS directeur Alber van Ekeren een schuifmaat als presentje. Een nauwkeurig meetinstrument als symbool voor adequaat gebruik en de professionele werkwijze die de leerlingen wordt bijgebracht.

GBS Gearbox Services international

Metaalbedrijf GBS Gearbox Services international met vestigingen in Oud-Beijerland en Schiedam is gespecialiseerd in onderhoud en revisie van tandwielkasten. Deze zogeheten ‘gearboxes’ worden gebruikt in onder meer de petrochemie, baggerindustrie, energiesector en container handling. Het bedrijf is met haar diensten zowel regionaal als internationaal actief. Na een strategische heroriëntatie en de overname door een nieuwe eigenaar in 2008, is het bedrijf gegroeid van 20 tot 165  medewerkers.

v.l.n.r. Alber van Ekeren (GBS), Peter Vrancken (Da Vinci College) en wethouder Paul Boogaard