Terug naar het overzicht

Team Vroeg Eropaf van start voor inwoners met betaalachterstanden

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Vanaf september start in gemeente Hoeksche Waard het Team Vroeg Eropaf. Via huisbezoek en telefoon leggen zij actief contact met inwoners die risicovolle betaalachterstanden hebben. Doel van deze aanpak is tijdig, gericht en persoonlijk hulp aanbieden om ernstige financiële problemen te voorkomen. Het Team Vroeg Eropaf is onderdeel van het Wijkteam.

Wethouder Huibert Steen kijkt uit naar de start van het Team Vroeg Eropaf: “Tot nu konden we alleen een kaart of brief sturen aan inwoners met betaalachterstanden. Het was dan aan de persoon zelf om bij de gemeente of het Wijkteam aan te kloppen voor hulp. Met het Team Vroeg Eropaf verlagen we de drempel om hulp aan te nemen aanzienlijk. Natuurlijk kan het voor een inwoner even schrikken zijn wanneer iemand je aanspreekt over openstaande rekeningen. Maar ik heb er vertrouwen in dat we met echt persoonlijk contact het verschil gaan maken.”

Tijdige hulp om ergere problemen te voorkomen

Het Team Vroeg Eropaf gaat ook langs bij inwoners die nog maar kort te maken hebben met een betaalachterstand. Door al in een vroeg stadium hulp te bieden, kunnen ergere problemen in de toekomst worden voorkomen. Soms is het bieden van een luisterend oor of overzicht in de administratie al genoeg om mensen op weg te helpen. In andere situaties zijn er misschien regelingen die men nog niet kent of gebruikt. Indien nodig helpt het team ook bij het maken van afspraken voor een betalingsregeling.

Melden van openstaande rekeningen

Een openstaande rekening voor huur, zorgpremie, energie of water kan duiden op financiële problemen. Daarom zijn verhuurders, zorgverzekeraars, energiebedrijven en het waterbedrijf sinds begin dit jaar wettelijk verplicht om betalingsachterstanden te melden bij de gemeente. Zo kan de gemeente op tijd ondersteuning aanbieden. Ook andere inwoners met financiële problemen of geldzorgen kunnen voor hulp aankloppen bij de gemeente en bij het Wijkteam.