Terug naar het overzicht

Succesvol scholingstraject zorgmedewerkers krijgt vervolg

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Op woensdag 24 november startte een nieuwe groep zorgmedewerkers in spé het speciale scholingstraject bij ROC Da Vinci College. Hiermee wordt een vervolg gegeven aan de succesvolle pilot van eerder dit jaar. Het behalen van een mbo-certificaat is voor de deelnemers een mooie opstap naar een zorgopleiding. Gemeente Hoeksche Waard maakt zich samen met maatschappelijke partners in de Hoeksche Switch sterk voor het aantrekken van potentiële kandidaten om bij een van de zorgpartijen in de Hoeksche Waard aan de slag te gaan.

Gerichte opstap

Dat dit scholingstraject voor de zorg nu start met een tweede groep kandidaten is het resultaat van een goede samenwerking tussen verschillende partijen, verenigd in de Stichting Onderwijs Bedrijfsleven Hoeksche Waard (SOB-HW). Het UWV selecteerde, net als eerder dit jaar, een groep kandidaten en financierde een voorschakeltraject voorafgaand aan de opleiding. In 16 weken tijd worden de kandidaten klaargestoomd voor een opleiding in de zorg en ontvangen zij het mbo-certificaat ‘Individuele zorg verlenen’. Met het certificaat op zak kunnen zij begin 2022 doorstromen naar een beroepsbegeleidende leerweg (bbl) opleiding bij een van de zorgorganisaties in de Hoeksche Waard. Dit geeft op korte termijn al een flinke impuls aan het aantal beschikbare zorgmedewerkers in de Hoeksche Waard. 

Succesvolle samenwerking

Om het succes te vieren bracht Gabriella Timmer, sectordirecteur ROC Da Vinci College, samen met Danielle Brienne (UWV) en Ingrid van Ellen (Thuis in de Kern) bij de start van het traject woensdag een bezoek aan de deelnemers. Wethouders Joanne Blaak-van de Lagemaat (Zorg & Welzijn), Huibert Steen (Onderwijs) en Paul Boogaard (Economie) van gemeente Hoeksche Waard spraken samen een videoboodschap in om de kandidaten succes te wensen. 

Hoeksche Switch

In de Hoeksche Waard is veel vraag naar gekwalificeerde zorgmedewerkers. Om de juiste mensen te vinden, werken de 5 grote zorgorganisaties Alerimus, Careyn, Cavent, Heemzicht en Zorgwaard al langer samen onder de naam Thuis in de Kern. Eind vorig jaar bracht de gemeente de verwachte werkloosheid als gevolg van de coronacrisis in kaart. Daarbij ontstond het idee om werkzoekenden gericht om te scholen zodat zij aan de slag kunnen in een sector waar in de Hoeksche Waard de komende jaren veel vraag naar arbeidskrachten is. In Stichting SOB-HW werd samen met onderwijspartner Da Vinci College en Thuis in de Kern de Hoeksche Switch ontwikkeld, een om-, her- en bijscholingstraject voor de zorg.