Terug naar het overzicht

Stop criminele ‘weldoeners’ in de horeca

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Veel horecaondernemingen hebben grote financiële problemen door de coronacrisis. Daarom is het juist nu voor criminelen interessant om in de horeca te investeren. De grote contante geldstromen die in de horeca normaal zijn, maken het mogelijk om geld wit te wassen en bijvoorbeeld drugshandel of illegaal gokken te faciliteren.

Criminelen bieden ondernemers in nood een ‘reddingsplan’ met snel contant geld. Dit lijkt wellicht aantrekkelijk, maar u loopt een groot risico als dit soort illegale activiteiten in uw zaak plaatsvinden. Zo kunt u juridisch aansprakelijk worden gesteld voor de strafbare feiten die in uw pand of onder de vlag van uw onderneming gepleegd worden. Uw pand kan worden gesloten en de vergunning ingetrokken. Ook deinzen criminelen niet terug voor geweld en bedreiging. Bedenk altijd: u kunt maar één keer nee zeggen!

Komen er mensen ongevraagd uw horecazaak binnen of nemen ze telefonisch contact met u op?

  • Noteer kentekens of telefoonnummer en onthoud bij een fysiek bezoek hoe de mensen eruitzien.
  • Vraag rond bij horecazaken in de omgeving: wie kent ze? Zijn ze ook al bij de buren geweest?
  • Overleg met de wijkagent.

Wilt u gaan samenwerken met een investeerder of uw bedrijf verkopen?

  • Lijkt het aanbod te mooi om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook. Wijs een ‘te mooi’ aanbod resoluut af en maak duidelijk dat u geen zaken doet met degene die het aanbiedt.
  • Lees de kleine lettertjes, waar tekent u exact voor?
  • Accepteer nooit contante betalingen.
  • Vraag om het originele identiteitsbewijs en maak een foto/kopie.
  • Is de investeerder een bedrijf? Vraag bij de Kamer van Koophandel gegevens op of kijk of het bedrijf een website heeft.
  • De overheid heeft verschillende steunmaatregelen voor ondernemers gerealiseerd. Wees terughoudend met het inschakelen van tussenpersonen die u tegen betaling of onduidelijke voorwaarden helpen bij het regelen van deze steun. Vraag bij de gemeente en het UWV na wat er voor u mogelijk is. Voor een overzicht van de steunmaatregelen kijkt u op de website van de Rijksoverheid

En als u het niet vertrouwt?

Zie u verdachte situaties in uw omgeving, herkent u de signalen die worden beschreven of bent u benaderd door criminelen? Meld dit dan bij de politie bij de wijkagent of via 0900-8844. Anoniem melden kan bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of op of www.meldmisdaadanoniem.nl.

Ook kunt u contact opnemen met Team Integrale Veiligheid van de gemeente door een e-mail te sturen naar teamintegraleveiligheid@gemeentehw.nl.