Terug naar het overzicht

Steunpakket banen en economie voortgezet in derde kwartaal

Dit nieuwsbericht is verlopen.

De economie gaat weer langzaam open, maar nog niet voor iedereen even snel. Veel bedrijven zijn door hun reserves heen. Om zoveel mogelijk in de kern gezonde bedrijven door de crisis te helpen, wordt daarom het steunpakket, waaronder de Tozo, de NOW en de TVL, met 3 maanden verlengd tot 1 oktober 2021.

Ook treft het kabinet extra maatregelen om bedrijven te helpen met hun gegroeide schuldenlast. Zo mogen ondernemers later beginnen en langer doen over het aflossen van de belastingschuld die zij vanwege de coronacrisis hebben opgebouwd. Meer informatie leest u op de website van de Rijksoverheid.

Tozo en TONK

Het kabinet stelt daarnaast voor Tozo (steun voor zzp’ers) en TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten) te verlengen in het derde kwartaal. De focus van de Tozo komt bij toekomstige aanvragen meer te liggen op het ondersteunen en stimuleren van ondernemers zodat zij zo snel mogelijk weer op eigen benen kunnen staan. De terugbetaling van de Tozo-lening voor bedrijfskapitaal is met een half jaar naar achter geschoven, naar 1 januari 2022. Er wordt tot die tijd geen rente in rekening gebracht. Ook is de looptijd van de lening aangepast, van 42 naar 60 maanden. De minister van SZW heeft betrokken partijen gevraagd om de TONK ruimhartig toe te passen en de bekendheid en het bereik te vergroten. Meerdere grote gemeenten hebben dit inmiddels aangekondigd.