Terug naar het overzicht

Steeds meer mensen kunnen worden getest op het coronavirus

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Bij de GGD wordt hard gewerkt om op korte termijn iedereen met klachten te kunnen testen op het coronavirus. Zodra dit mogelijk is, wordt het op www.dienstgezondheidjeugd.nl bekend gemaakt.

Op dit moment is de test nog niet voor iedereen beschikbaar. In onze regio testen we nu de volgende groepen op het coronavirus: zorg- en onderwijspersoneel; contactberoepen; niet-professionele zorgverleners (zoals mantelzorgers en vrijwilligers in de zorg) en mensen in de risicogroep. Het gaat daarbij alleen om mensen die hoesten, neusverkouden zijn en/of koorts hebben. Mensen die klachtenvrij of al hersteld zijn, worden niet getest.

Aanmelding alleen via arts

Aanmelden voor een test kan nu alleen als u daarvoor toestemming krijgt van een arbo-arts, instellingsarts of huisarts. De test kan worden afgenomen door een medewerker van de GGD of door uw huisarts. Kijk op de website van de GGD om te zien of u in aanmerking komt voor de test: https://www.dienstgezondheidjeugd.nl/publiek-thema/coronavirus-covid-19/testbeleid.

In juni tests voor iedereen met klachten

Zodra de GGD bekend maakt dat testen voor iedereen mogelijk is, is een afspraak met de huisarts niet meer nodig om de test aan te vragen. Mensen met klachten kunnen dan direct de GGD bellen. Daarvoor komt een landelijk telefoonnummer beschikbaar. Binnen een dag heeft de GGD de uitslag van de test en als die positief is moet de besmette persoon in thuisquarantaine blijven. Iedereen die in contact is geweest met die persoon krijgt per brief en telefonisch het advies om thuis te blijven. Wie daarna klachten krijgt, moet zich ook laten testen bij de GGD. Positief geteste mensen worden, als ze in thuisquarantaine zitten, ook actief door de GGD gebeld om te vragen hoe het met ze gaat.