Terug naar het overzicht

Sloppieslurper wint duurzaamheidsprijs 2021

Dit nieuwsbericht is verlopen.

De duurzaamheidsprijs 2021 is gewonnen door Laurens van der Laan uit Mijnsheerenland voor zijn idee ‘de Sloppieslurper’. Hij kreeg de prijs gisteravond thuis uitgereikt door juryvoorzitter wethouder Huibert Steen.  De prijs is € 10.000 om het idee daadwerkelijk uit te voeren. De jury vond zijn idee, om in steegjes achter huizen waterbuffers voor regenwater aan de leggen in combinatie met groene daken op schuurtjes, unaniem het beste idee.

Wethouder Steen: “Laurens presenteerde een goed uitgewerkt plan met veel potentie. Het draagt bij aan het beperken van wateroverlast, het verbeteren van de biodiversiteit door de groene daken en het besparen van drinkwater door het hergebruik van het regenwater”. Naast de symbolische cheque voor de geldprijs overhandigde wethouder Steen ook een wisselbeker aan Laurens. De wisselbeker is een kunstwerk gemaakt door kunstenaar Dennis Happé. Hij maakte de wisselbeker met diverse producten, bijvoorbeeld serviesgoed, uit de kringloopwinkel. Hij beschilderde de beker met speciale technieken.

Ontstaan idee Sloppieslurper

Laurens van der Laan kwam op het idee voor de Sloppieslurper omdat hij ziet dat bij veel huizenblokken de steegjes ertussen vaak wat verwaarloosd eruitzien. “Veel mensen hebben stenen tuinen met weinig groen. Daardoor wordt er minder regenwater in de grond opgenomen en vloeit het naar de putten in de steegjes. Bij overvloedige regenval kan het riool het niet aan met als gevolg modderstromen en verzakkingen in de steeg. Mijn idee is om gebruik te maken van waterbuffers onder de stegen, in combinatie met groene daken op de schuurtjes. Water van zowel de tuinen als van alle groene dakjes van de schuren stroomt via natuurlijke weg richting de ondergrondse buffer. Bij de herinrichting van de stegen wordt gebruik gemaakt van waterdoorlatende verharding en drainage. Met een natuurlijke waterzuivering onder de grond en een kleine pomp kan het water in droge tijden opgepompt worden voor sproeien van de tuin, autowassen, spelen met water voor de kinderen. Dat hoeft dan niet meer uit de kraan te komen. De pomp neemt niet veel ruimte in en wordt gevoed door een zonnecel op 1 van de schuurtjes. Per steeg is 1 pomp is voldoende. De hele buurt kan tappen bij de Sloppieslurper!”

Juryleden langs bij de genomineerden

De vier andere genomineerden kregen gisteravond op hetzelfde moment ieder een bezoekje van 1 van de andere juryleden. Zij vertelden de uitslag en overhandigden een mooi Hoeksch pakket met duurzame producten. De andere genomineerden waren: Jasper Barendrecht uit Puttershoek, Martin Korpershoek uit ’s Gravendeel, Robin Robart uit Strijensas en Cees Groot uit Oud-Beijerland. Op deze pagina over de duurzaamheidsprijs staan hun ideeën, de uitslag en een reactie van de jury.

De jury bestond naast wethouder Steen uit: Merijn van den Hoogenhoff (beheerder van natuurbezoekerscentrum Klein Profijt in Oud-Beijerland), Vincent van der Meer (inwoner van Oud-Beijerland), Sonja Krau (secretaris van de Imkersvereniging Hoeksche Waard) en Marleen Gulden (eigenaar van iamoo en Eco Concept Group in Nieuw-Beijerland). 

Duurzame ideeën belonen

Met de duurzaamheidsprijs wil de gemeenteraad bereiken dat duurzame initiatieven worden beloond en dat anderen gemotiveerd worden om ook aan de slag te gaan. Vanaf 1 november 2020 tot en met 28 februari 2021 konden inwoners en maatschappelijke organisaties ideeën indienen die de Hoeksche Waard duurzamer maken. In totaal werden er 42 ideeën ingediend. De jury beoordeelde deze ideeën op onder andere uitvoerbaarheid en in hoeverre het idee uniek is en bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente. Juryvoorzitter wethouder Huibert Steen: “Jammer dat een feestelijke uitreiking met alle genomineerden niet mogelijk was door de coronamaatregelen. Dank namens de jury aan alle genomineerden en ook aan de andere inzenders. Ik hoop dat zij anderen blijven inspireren met duurzame ideeën. Alle initiatieven helpen, groot en klein. Verduurzamen kunnen we als gemeente niet alleen, dat doen we met z’n allen!”  

Duurzaamheidsprijs 2022

Vanaf 1 november aanstaande start een nieuwe ronde. Inwoners en maatschappelijke organisaties kunnen dan weer ideeën indienen die de Hoeksche Waard duurzamer maken en kans maken op de duurzaamheidsprijs 2022.