Terug naar het overzicht

Shell Moerdijk is momenteel aan het fakkelen

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Zaterdag 15 augustus
Het is gelukt om de fabriek vrijdagavond weer op te starten en volgens de juiste specificaties te laten produceren. De fakkel is teruggebracht en zorgt niet langer voor geluids- of lichthinder. Shell realiseert zich dat zij met hun activiteiten het geduld en begrip van de buren danig op de proef hebben gesteld. Zij bieden nogmaals excuses aan iedereen die de afgelopen dagen hinder heeft ervaren of zich zorgen heeft gemaakt! Dit is een update van de eerdere berichten hieronder.

Vrijdag 14 augustus
Shell gaat nu de laatste fase van de opstart in. Dit betekent wel dat zij vanavond en vannacht nog moeten fakkelen om de fabriek weer volgens de juiste specificaties te kunnen laten produceren. Zij vinden het bijzonder vervelend dat ze dit vanavond en vannacht moeten doen omdat we hiermee opnieuw voor licht- en geluidshinder zorgen. Zij hebben uitgezocht of een andere timing mogelijk is, maar dat zou juist leiden tot meer verstoring en meer fakkelen. Als alles nu volgens plan verloopt, hopen zij zaterdag de fakkel tot een minimum beperkt te hebben. We houden u op de hoogte. Dit is een update van de eerdere berichten hieronder.

Donderdag 13 augustus – 8.45 uur
De oorzaak van de storing is vastgesteld, waardoor Shell de fabriek weer kan opstarten. Dat is gisteravond begonnen. De volledige heropstart duurt enkele dagen, waarbij het fakkelen geleidelijk afneemt. De omgeving kan dus helaas nog overlast verwachten. Dit vindt Shell bijzonder vervelend en zij werken er uiteraard hard aan om dit zo veel mogelijk te beperken.
Dit is een update van het bericht oorspronkelijke bericht hieronder.

Vanwege een technische storing is Shell Moerdijk momenteel aan het fakkelen. De rook is vanuit de Hoeksche Waard te zien.

Wat is fakkelen

Petrochemische fabrieken en raffinaderijen beschikken standaard over fakkelsystemen. Eenvoudig gesteld: een fakkel is een voorziening om brandbare gassen veilig en milieuverantwoord af te voeren en te verbranden. Het is een stalen toren met in de top een brander (met waakvlam), op voldoende afstand van de installaties. Een fakkel is zeker geen afvalverwerkingssysteem. Meer informatie over fakkelen leest u ook in de link naar dit pdf document.

Ook kunt u kijken op de website van Shell voor meer informatie over dit bericht.