Terug naar het overzicht

Schade jaarwisseling Hoeksche Waard bijna € 30.000

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Gemeente Hoeksche Waard heeft de eindbalans opgemaakt van de schade die tijdens de jaarwisseling is toegebracht aan gemeentelijke eigendommen. Ondanks het vuurwerkverbod moesten vooral de vuilnisbakken het ontgelden. Maar ook verkeersborden hadden het zwaar te verduren.

De schade bedraagt € 29.045,- (exclusief arbeidsuren)

In totaal werden 77 vuilnisbakken en 31 verkeersborden vernield. Dat waren er vorig jaar respectievelijk 16 en 57. Ook moesten 6 abri’s het ontgelden, net als een lantaarnpaal. Verder werd er schade toegebracht aan maar liefst 6 speelplekken en moesten diverse putdeksels teruggeplaatst worden. Het is nog maar de vraag of de daaronder liggende ‘straatkolk’ beschadigd is en alsnog vervangen moet worden. Dit wordt pas duidelijk tijdens een regenachtige of juist heel droge periode.

Vorig jaar bedroeg de schade € 37.560,-

Vlak voor de jaarwisseling ging toen in Strijen een voetgangersbrug à € 22.000 door brandstichting in vlammen op. Relatief gezien is het schadebedrag dit jaar dus hoger. Dat is voornamelijk te wijten aan het hoge aantal gesneuvelde prullenbakken, een kostenpost van maar liefst € 23.780,-.

Minder ongelukken en vuurwerkafval dankzij vuurwerkverbod

In aanloop naar en tijdens de jaarwisseling werd nog behoorlijk wat vuurwerk afgestoken in de Hoeksche Waard. Ondanks dat hoefden veel minder mensen met vuurwerkletsel behandeld te worden in de ziekenhuizen in de regio dan andere jaren. Ook was er beduidend minder vuurwerkafval op straat. 

Burgemeester Van Hemmen was tijdens de jaarwisseling op pad met de politie

“In de meeste dorpen is de jaarwisseling zonder veel bijzonderheden verlopen. Complimenten daarvoor! Zeker omdat ik maar al te goed snap dat het dit jaar met name voor jongeren door de coronamaatregelen, het daarmee samenhangende vuurwerkverbod en ontbreken van een feest een stuk minder leuk was dan andere jaren. Alleen in Nieuw-Beijerland en ’s-Gravendeel zorgden kleine groepen mensen voor overlast. Gelukkig leidde dat niet tot grote incidenten.” Ook is de burgemeester erg te spreken over de samenwerking met de hulpdiensten. “Vanaf september zijn wij als gemeente samen met politie, brandweer, beveiligingsbedrijven en jongerenwerk in overleg om de jaarwisseling zo veilig mogelijk te laten verlopen. Die onderlinge samenwerking verloopt heel goed en dat waardeer ik enorm.”