Terug naar het overzicht

Samenwerking aanpak wachtlijsten GGZ

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Intentieovereenkomst getekend voor betere samenwerking

Op 26 mei is een intentieovereenkomst getekend door de gemeenten Brielle, Hellevoetsluis, Hoeksche Waard, Goeree Overflakkee, Nissewaard en Westvoorne, de GGZ-instellingen Antes, Forta GGZ en Parnassia Groep en de huisartsenzorggroepen Cohaesie, Haringvliet, Hoeksewaard en KIEK.

Het doel van deze samenwerking is te zorgen dat mensen met psychische problematiek sneller de juiste hulp op de juiste plaats kunnen krijgen. Dat kan alleen samen. De organisaties hebben nu met elkaar afgesproken om de komende jaren te zorgen voor een regionale en gezamenlijke aanpak van de GGZ ondersteuning en wachttijden.

Programmaplan aanpak wachtlijsten

De ambitie is om de wachttijden voor GGZ-patiënten terug te brengen en te zorgen voor tijdige en passende GGZ-ondersteuning voor de inwoners van de Zuid-Hollandse Eilanden. Dit zorgt voor ‘de juiste zorg op de juiste plaats’. De praktijkondersteuner van de huisarts is de spin in het web en zorgt dat de patiënt zo snel mogelijk wordt doorverwezen naar de juiste organisatie voor passende hulp. Er komen verschillende gezamenlijke projecten die het mogelijk maken de wachttijden te verkorten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de inzet van praktijkondersteuners GGZ-Jeugd bij huisartsenpraktijken, laagdrempelige consultatie van psychiaters en inzet van e-Health. Daarnaast zorgt de ontwikkeling van één intake ervoor dat een patiënt direct de juiste hulp krijgt en niet van het kastje naar de muur wordt gestuurd. De overeenkomst wordt voor een jaar getekend. Na dit jaar bekijken de organisaties gezamenlijk naar de resultaten van de projecten en hoe zij hun samenwerking voortzetten om de wachttijden voor GGZ-patiënten zo veel mogelijk te verkorten.