Terug naar het overzicht

Samen tegen voedselverspilling! - Verspillingsvrije week

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Gemeente Hoeksche Waard, gemeente Goeree Overflakkee en de RAD pakken voedselverspilling aan tijdens de Verspillingsvrije week. Doe jij mee?

Bijna de helft van de Nederlanders kent het verschil tussen ‘Ten minste Houdbaar Tot (THT)’ en ‘Te Gebruiken Tot (TGT)’. Goed omgaan met de houdbaarheidsdatum kan voedselverspilling voorkomen. Om nog meer Nederlanders het verschil tussen beide soorten duidelijk te maken start de stichting Samen Tegen Voedselverspilling een campagne.

Samen Tegen Voedselverspilling  lanceert de eerste week van september de Verspillingsvrije week. Een week die je uitdaagt om zo min mogelijk voedsel weg te gooien. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer eten en drinken we redden. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook gunstig voor je portemonnee.

Ten minste Houdbaar Tot

Hoe zit het precies? De THT-datum zegt iets over de kwaliteit van het product en staat op verpakkingen van producten die niet snel bederven, zoals koffie, melk en pasta. Tot de THT-datum garandeert de fabrikant een smaakvol product. Als de THT-datum verstreken is, kun je het product vaak nog prima eten. Hoe weet je dat? Door te kijken, ruiken en proeven. Als melk niet zuur ruikt of klontert, kun je het gewoon drinken. Pasta of rijst is na het verstrijken van de THT-datum vaak ook nog net zo lekker als daarvoor.

Te Gebruiken Tot

De TGT-datum staat op verpakkingen van zeer bederfelijke producten, zoals rauw vlees, versgeperste vruchtensap en voorgesneden groenten. De TGT-datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kan eten of drinken, daarna loop je een groter risico om er ziek van te worden. Deze producten moet je dus voor of uiterlijk op de TGT-datum gebruiken. Als je het product invriest kan je het wel langer bewaren.

De belangrijkste #verspillingsvrije tip

  • Check de voorraad. Wat moet als eerste worden opgemaakt?
  • Maak een voedingsschema en boodschappenlijst vóór het boodschappen doen.
  • Veel producten kunnen na de THT-datum nog prima worden gebruikt. Kijk, ruik en proef of het nog lekker is.
  • Zet de koelkast op de ideale temperatuur: 4 °C.
  • Kook zoveel mogelijk op maat (vraag een gratis eetmaatje aan via www.voedingscentrum.nl)
  • Bewaar eten op de juiste plek (achterop de verpakking staat vaak hoe het product na openen het beste bewaard kan worden)Kijk ook eens op www.voedingscentrum.nl > Eten bewaren

Too Good To Go

Too Good To Go is een platform waar ondernemers, zoals supermarkten, bakkerijen, hotels en restaurants overtollige producten tegen een kleine vergoeding kunnen verkopen. De ondernemers stellen een zogenaamde Magic Box samen met de producten die bijna over de datum zijn en bieden deze te koop aan op de app van Too Good To Go.

Bedrijfsbezoek Bakkerij Boender

Op donderdagavond 3 september bracht wethouder Paul Boogaard een bezoek aan de bakkerij van Bakkerij Boender in Oud-Beijerland. Elke dag is er brood en banket over uit de 6 winkels in de Hoeksche Waard. Dat is natuurlijk zonde om weg te gooien én slecht voor het milieu. Boender was het eerste bedrijf in de Hoeksche Waard dat de Too Good To Go app gebruikte om voedselverspilling tegen te gaan. Zij streven ernaar om 80% van de producten, dat aan het einde van de dag over is, aan te bieden in de Magic Box. Op deze manier wil Boender een bijdrage leveren aan een beter milieu. Veel inwoners weten de Box te vinden. Wie zo’n box wil kopen moet er snel bij zijn, want ze zijn in recordtijd uitverkocht! 

Wethouder Paul Boogaard kreeg een rondleiding van Carry Schep en Marc Janissen. Vervolgens mocht hij een aantal Magic Boxen uitdelen bij de winkel in Nieuw-Beijerland.