Terug naar het overzicht

Samen bouwen voor de dag van morgen: HW Wonen zet in op burgerkracht

Dit nieuwsbericht is verlopen.

De overheid stuurt op zelfredzaamheid en participatie, zodat mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Hier ligt een belangrijke taak voor HW Wonen. De woningcorporatie werkt hiervoor nauw samen met onder meer gemeente Hoeksche Waard en zorginstellingen. Voor het recent opgeleverde nieuwbouwproject aan de Jan Tooropstraat, Breughelstraat en Mariniersweg in Oud-Beijerland zocht HW Wonen ook de samenwerking met bewoners zelf. “Niet alleen de woning, ook de sociale omgeving speelt een prominente rol in de zelfredzaamheid van mensen. Wij geloven in de kracht van bewoners,” stelt Dennis Lausberg, Directeur Bestuurder bij HW Wonen. “Vanuit die gedachten hebben we voor vier woningen een bijzondere toewijzing gehanteerd.”

Twee woningen zijn toegewezen aan personen waarvan de mantelzorger dichtbij woont. De andere twee woningen zijn toegewezen aan mensen die straks een sociale functie vervullen in de wijk. Woningzoekenden konden hierop reageren via een motivatiebrief. Uiteindelijk is de keuze gevallen op Bianca Tobé en Marianne Maris. Bianca werkt als coördinator Welzijn en Vrijwilligers bij Zorgwaard. Zij vervult met name een signalerende functie in de wijk. Doordat ze beschikt over een goed (zorg)netwerk kan ze mensen met een hulp- of zorgvraag snel verder helpen. Dat is heel waardevol. Marianne viel op vanwege haar veelzijdigheid. Ze kan helpen met verschillende huishoudelijke klusjes, digitale zaken en kan goed organiseren.

Samen voor de buurt

Dat Marianne haar taak erg serieus neemt, blijkt uit het feit dat ze direct is gestart met een gezamenlijk schuttingplan. “Het biedt veel voordelen om collectief schuttingen te laten plaatsen,” vertelt zij. “Naast het feit dat ik al het regelwerk uit handen neem, is er ook een kostenvoordeel. Inmiddels heb ik van twintig van de 24 bewoners een reactie gekregen. Van die twintig doen er negentien mee. Het is best lastig om zoiets te organiseren, zeker nu met corona, maar ik ben blij dat we al zo ver zijn. Ik bekijk daarnaast ook of we iets leuks kunnen organiseren met de feestdagen. Mijn vriendin helpt ook mee en het is leuk om te zien dat ook de bestaande bewoners van de aangrenzende straten enthousiast zijn. Iedereen wil meedoen. Jong, oud, alleenstaanden en gezinnen: ik hoop dat dit een wijk wordt waar ontmoeten centraal staat en jong en oud zorg voor elkaar dragen. Ik ben blij en trots dat ik hieraan mag bijdragen.” 

63 levensloopbestendige woningen

Op 4 december kreeg Marianne, net als de andere nieuwe bewoners, de sleutel van haar woning. Het nieuwbouwproject in Oud-Beijerland is onderdeel van een groter project, waarvoor HW Wonen in totaal 63 duurzame, levensloopbestendige woningen heeft gebouwd, verdeeld over verschillende dorpen. HW Wonen draagt hiermee bij aan de ambitie van de gemeente om een leven lang fijn wonen te creëren voor iedereen.
Piet van Leenen, wethouder Wonen reageert enthousiast op dit project: “Binnen ons woonbeleid nemen senioren, net als jongeren, een speciale plek in. Onze inwoners worden steeds ouder en wonen graag zo lang mogelijk zelfstandig in hun eigen vertrouwde omgeving. Daarom maken we ons hard om in alle dorpen ook in levensloopbestendige woningen te voorzien. De bouwstroom, waarin in de vier dorpen Heinenoord, Puttershoek, Westmaas en nu als afsluiting in Oud-Beijerland, eenzelfde soort eigentijdse seniorenwoningen gebouwd zijn door HW Wonen, draagt hier uitstekend aan bij. Ook heeft de buurt meegedacht over de inrichting van de speelplekken en het groen. Zo woont jong en oud hier fijn samen.”