Terug naar het overzicht

Renovatie Heinenoordtunnel A29; afsluitingen april 2024

Rijkswaterstaat renoveert de Heinenoordtunnel in de A29. Tot eind 2024 is de tunnel daarvoor regelmatig dicht. In nachten, weekenden en in de zomervakantie van 2024. En ook het reguliere onderhoud aan de tunnel gaat tijdens de renovatie door.

Verkeer moet rekening houden met omleidingen en extra reistijd. In april 2024 is de tunnel 1 weekend dicht in beide rijrichtingen en 2 keer dicht in 1 rijrichting voor onderhoud.

Afsluitingen in beide rijrichtingen

  • weekend vrijdag 5 april 22.00 uur tot maandag 8 april 05.00 uur

Afsluiting richting Bergen op Zoom

  • van woensdag 10 april 22.00 uur tot donderdag 11 april 05.00 uur

Afsluiting richting Rotterdam

  • van donderdag 11 april 22.00 uur tot vrijdag 12 april 05.00 uur

Eerder dicht

De aanvangstijd van afsluitingen van de Heinenoordtunnel op 10 en 11 april is iets vervroegd. Op werkkalender op de gedrukte vouwfolders die onder andere bij de tankstations lagen staat het dus niet juist. De digitale werkkalender en de planning op de website zijn actueel.

De actuele planning voor 2024 vindt u altijd op de website van Rijkswaterstaat.

Omleidingsroute

  • Doorgaand (vracht)verkeer wordt omgeleid om via de A17, A16 en A15 en andersom
  • Lokaal verkeer Hoeksche Waard uit en in, wordt omgeleid via de N217 (Kiltunnel), A16 en andersom.

De Kiltunnel is tolvrij in de rijrichting dat de Heinenoordtunnel dicht is. Als de Heinenoordtunnel in beide richtingen dicht is, is de Kiltunnel dus in beide rijrichtingen tolvrij.

Hinder voor (brom)fietsers zaterdag 6 april tussen 07.30 en 9.30 uur

Zaterdagochtend 6 april staat er voor hijswerkzaamheden een hoogwerker op het fietspad aan de Barendrechtse zijde ter hoogte van het dienstgebouw. Tussen 07.30 en 09.30 uur kan het zijn dat (brom)fietsers door verkeersregelaars voor korte tijd worden tegengehouden.

 Op- en afrit Oud-Beijerland (21) 4 avonden en nachten dicht

Vanuit een ander project vervangt Rijkswaterstaat de openbare verlichting van op- en afritten van de A29. In verband met deze werkzaamheden is de oprit Oud-Beijerland (21)richting Rotterdam en de afrit Oud-Beijerland (21) komende vanuit richting Numansdorp dicht van:

  • maandag 25 maart 21.30 uur tot dinsdag 26 maart 05.00 uur
  • dinsdag 26 maart 21.30 uur tot woensdag 27 maart 05.00 uur
  • woensdag 27 maart 21.30 uur tot donderdag 28 maart 05.00 uur
  • donderdag 28 maart 21.30 uur tot vrijdag 29 maart 05.00 uur

De afsluitingen die gepland stonden in de week van 18 t/m 22 maart gaan niet door.

Werkzaamheden renovatie

Tijdens deze afsluitingen, én in de komende maanden, testen we onder andere de nieuwe installaties en systemen. We testen ook de omroepsystemen. Zowel in als buiten de tunnel. Dit proberen we zoveel mogelijk overdag te doen, maar is alleen niet altijd mogelijk. Het kan zijn dat u in de omgeving van de tunnel geluidshinder ervaart van het testen van de omroepinstallaties. Daarnaast gaan we verder met de beplating van de wanden, met werkzaamheden voor de hoogtedetectie en in en buiten de dienstgebouwen.

Bussen blijven rijden volgens dienstregeling 

Tijdens de afsluitingen rijden de bussen van Connexxion en Arriva conform de normale dienstregeling. Bussen rijden in 1 richting door de Heinenoordtunnel in de A29 en in de andere richting door de buis van het landbouwverkeer van de Tweede Heinenoordtunnel. Hierdoor is de bus ook in de weekenden een goed en – afhankelijk van herkomst en bestemming – een sneller alternatief voor de auto.

Een OV-chipkaart is niet nodig, in- en uitchecken kan met een betaalpas. Meer informatie op de website van OV Pay. De dienstregeling voor de bussen is te raadplegen via de website van Connexxion en via de website 9292.

Fietsbuis blijft open en overtocht pont voor (brom)fietsers en motoren gratis

De fietsbuis van de Tweede Heinenoordtunnel blijft open voor (brom)fietsers en scooters als de tunnel in de A29 dicht is. De overtocht bij het veer tussen Nieuw-Beijerland en Hekelingen (Spijkenisse) is in het weekend gratis voor (brom)fietsers, scooters en motoren. Het veer vaart dagelijks van 05.30 tot 23.00 uur. De overtocht is niet gratis voor auto’s (inclusief inzittenden) en voetgangers. De veerdiensten Rhoonsveer en Puttershoek varen tussen september en mei niet in de weekenden.

Grote opgave

Rijkswaterstaat vervangt of renoveert in Zuid-Holland de komende jaren een groot aantal verouderde bruggen, tunnels en wegen. Lees hier meer over de werkzaamheden in de regio Zuid-Holland.

Wilt u tijdens de werkzaamheden slimmer reizen en hinder vermijden? Bereid u dan goed voor. Kijk op de website van Zuid-Holland Bereikbaar voor een overzicht van grote werkzaamheden in Zuid-Holland én voor inspiratie om slimmer en duurzamer te reizen. Ook werkgevers of logistiek ondernemers kunnen hier terecht voor tips over mobiliteit, regelingen en efficiëntere logistiek. Zo houden we de komende jaren met elkaar Zuid- Holland in beweging.

Meer informatie over de renovatie Heinenoordtunnel

Meer informatie over de planning van de werkzaamheden en de renovatie van de Heinenoordtunnel vindt u op de website van Rijskwaterstaat. Daar leest u ook welke maatregelen Rijkswaterstaat treft om de hinder te beperken en wat u zelf kunt doen om te voorkomen dat u in de file komt te staan.

U kunt zich aanmelden voor de digitale nieuwsbrief waarin Rijkswaterstaat u op de hoogte houdt van de werkzaamheden. De renovatie is ook te volgen via Facebook. Voor het internationale (vracht)verkeer is er een website in 9 talen. Kijk voor actuele route-informatie op www.rwsverkeersinfo.nl of www.vananaarbeter.nl.