Terug naar het overzicht

Pilot Verhuisregeling succesvol, regeling wordt met 1 jaar verlengd

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Op 17 oktober 2020 startten HW Wonen, gemeente Hoeksche Waard, Stichting Present Hoeksche Waard, Welzijn HW en Verhuis mijn Thuis een pilot met de zogenaamde Verhuisregeling. De regeling biedt advies, praktische verhuishulp en financiële ondersteuning aan huurders van HW Wonen van 70 jaar en ouder. Doel is het bevorderen van de doorstroom op de woningmarkt en het vergroten van de mogelijkheden om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen. De pilot blijkt succesvol en daarom wordt de Verhuisregeling met ruim 1 jaar verlengd.

Door de Verhuisregeling nemen steeds meer huurders van 70 jaar en ouder de stap om te verhuizen. Zo ook de heer en mevrouw Van Waardenburg uit ’s-Gravendeel. Zij verruilden deze zomer hun eengezinswoning voor een gelijkvloers appartement en ze hebben geen seconde spijt. “Achteraf hadden we dit jaren eerder moeten doen,” aldus een enthousiaste mevrouw Van Waardenburg. “We wonen hier prachtig en ik hoef niet meer bang te zijn dat mijn man van de trap valt. Ik kan eindelijk weer ‘s nachts doorslapen.”

Een grote stap

Dochter Yvonne zag al langer dat de situatie thuis onveilig was, maar ze kon haar ouders er niet van overtuigen om te verhuizen. Haar vader licht toe: “Ik werkte al vanaf mijn 15de, maar door faillissementen heb ik geen pensioen opgebouwd. Dat ging vroeger zo, maar je begrijpt dat het van alleen een AOW-tje lastig rondkomen is. Dan zit je echt niet te wachten op een hogere huurprijs. Als je na zoveel jaar, 47 in ons geval, verhuist, dan ga je er altijd financieel op achteruit. Maar toen wees Yvonne ons op de Verhuisregeling met de mogelijkheid om onze huurprijs mee te nemen. Dat veranderde alles.” “We hadden dit op eigen initiatief nooit gedaan,” bekent mevrouw Van Waardenburg. “Maar ik kan het iedereen aanraden. Dit voelt echt als een bevrijding.”

De verhuizing

Het echtpaar zag wel een beetje op tegen de verhuizing zelf. “In 47 jaar verzamel je een hoop spullen,” vertelt meneer Van Waardenburg. “Je weet niet waar je moet beginnen, maar als je eenmaal besluit om te verhuizen, dan kun je stap voor stap alles leeghalen. We hebben het geluk dat onze kinderen ontzettend veel geholpen hebben, maar ik ken ook situaties van mensen die helemaal alleen zijn. De Verhuisregeling biedt ook hulp bij de verhuizing. Dat is fijn, want op onze leeftijd overzie je dit echt niet. Achteraf is alles heel snel gegaan. Tussen het moment van inschrijven en de verhuizing zat nog geen half jaar. We kregen ook een financiële vergoeding vanuit de Verhuisregeling. Dat is mooi meegenomen, voor een nieuwe vloer bijvoorbeeld. We raden echt iedereen aan om op tijd na te denken over verhuizen.”

Wonen doen we samen

Dennis Lausberg, directeur-bestuurder bij HW Wonen, is blij met de verlenging van de Verhuisregeling. “Met de Verhuisregeling maken we de drempel om te verhuizen voor huurders van 70 jaar en ouder kleiner door het bieden van advies, financiële hulp en praktische verhuishulp. We krijgen een hoop positieve reacties. De Verhuisregeling sluit mooi aan op de wensen en (zorg)behoeften van onze huurders.” Ook wethouder Joanne Blaak-van de Lagemaat van gemeente Hoeksche Waard is enthousiast over het effect van de Verhuisregeling. “In de Hoeksche Waard staan we voor een gezamenlijke uitdaging op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Een goed passende woning is daarbij van groot belang. Met de Verhuisregeling krijgen huurders weer een geschikt huis dat past bij hun omstandigheden. Ze worden praktisch en financieel ondersteund en kunnen veilig en met plezier langer zelfstandig blijven wonen. Dat het werkt, hebben de heer en mevrouw Van Waardenburg ons vol overtuiging en met plezier verteld. Daarnaast brengen we met de Verhuisregeling ook de doorstroom op gang. Doordat oudere bewoners verhuizen naar een seniorenwoning, komt er een eengezinswoning vrij voor jonge huishoudens.”

Lees het hele verhaal van de heer en mevrouw van Waardenburg op de website van HW Wonen.

Over de Verhuisregeling

De Verhuisregeling is initiatief van HW Wonen, gemeente Hoeksche Waard, Stichting Present Hoeksche Waard, Welzijn HW en Verhuis mijn Thuis. De Verhuisregeling is bedoeld voor huurders van HW Wonen in de leeftijd van 70 jaar of ouder, waarvan de huidige woning niet geschikt is om (in de nabije toekomst) zelfstandig te kunnen blijven wonen. Op de website van HW Wonen staan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de Verhuisregeling. Geïnteresseerden kunnen ook vrijblijvend contact opnemen met de verhuisadviseur van HW Wonen via 0186 899 899.