Terug naar het overzicht

Pilot met toezicht bij recreatiegebied De Oude Tol

Dit nieuwsbericht is verlopen.

De aanwezigheid van de natuurspeeltuin en zwembaai zorgen ervoor dat recreatiegebied De Oude Tol in Oud-Beijerland erg populair is. De zwembaai is tijdens zomerse dagen een fijne plek voor jong en oud. Helaas zwemmen bezoekers ook buiten de ballenlijn. Dit is vanwege de sterke stroming erg gevaarlijk en daarom verboden.

De afgelopen weken is hard gewerkt om de zwemveiligheid bij De Oude Tol te verbeteren. De baai is enkele meters landinwaarts uitgegraven en de ballenlijn is iets opgeschoven. “Wij hebben er alles aan gedaan om bezoekers veilig te kunnen laten zwemmen”, aldus wethouder Harry van Waveren. “Er ligt echter ook een grote rol bij de bezoekers zelf. Het is en blijft een openbaar recreatiegebied, waar bezoekers zich onder eigen verantwoordelijkheid begeven. We kunnen de zwembaai alleen behouden als iedereen zich aan de regels houdt. Het gedrag van vaarverkeer en bezoekers is dus van enorm belang om dit project tot een succes te maken. Want alleen dan maken we kans op de officiële status van ‘zwemwaterlocatie’ en blijft deze heerlijke plek behouden voor de Hoeksche Waard”.

Bij mooi weer is een beheerder aanwezig van 10.00 tot 17.30 uur

Bij dagen met een temperatuur boven de 24 graden zorgt Bres Accommodaties voor een toezichthouder. Deze is aanwezig van 10.00 tot 20.00 uur en is in bezit van een geldig Lifeguard certificaat. Bres Accommodaties heeft veel ervaring als het gaat over toezicht en beheer, denk aan de werkzaamheden die zij verrichten bij Recreatieoord Binnenmaas.

Om overlast voor omwonenden te voorkomen, plaatst de gemeente half juli hekken

Deze hekken komen rondom de natuurspeeltuin, het zwemstrand, Paviljoen De Oude Tol, de botenhelling van de brandweer en de steiger van het voet- en fietsveer. Het gebied wordt omstreeks 08.00 uur ‘s ochtend geopend en ’s avonds om 20.00 uur wordt het weer gesloten met uitzondering van het deel naar het Paviljoen De Oude Tol.

Een toezichthouder en beheerder zijn tot 1 oktober 2020 aanwezig

Dit wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking met Rijkswaterstaat, Omgevingsdienst Midden-Holland en Bres Accommodaties. Daarna evalueren alle partijen de samenwerking.