Terug naar het overzicht

Oproep Tiny Forest: doe mee met de minibos beweging!

Dit nieuwsbericht is verlopen.

In juni tekende wethouder Paul Boogaard namens gemeente Hoeksche Waard een samenwerkingsovereenkomst met IVN Natuureducatie om in de Hoeksche Waard 3 minibossen (Tiny Forests) aan te leggen. Die kleine maar fijne bossen betekenen extra natuur, ze komen bovenop vergroenende plannen die er al zijn. De 3 bossen worden door IVN Natuureducatie, het liefst vlakbij een school of een buitenschoolse opvang, samen met de kinderen en buurtbewoners aangelegd. De aanleg van het eerste bos vindt plaats in de lente van 2022.

Tiny Forests

Tiny Forests zijn circa 200 vierkante meter groot en gelden als volwaardige bossen. Er is van alles te zien en te beleven. De bossen worden zo aangelegd dat ze als buitenlokaal kunnen dienen. Kinderen maken op een laagdrempelige manier kennis met Nederlandse natuur, vlakbij hun school of opvang. Wethouder Paul Boogaard is erg enthousiast over de aanleg van de minibossen: “Tiny Forests dragen niet alleen bij aan biodiversiteit of het groener maken van het dorp. Het is ook fantastisch voor kinderen om zo meer te leren over de natuur, gewoon bij je eigen school of in de buurt”.

In deze Nationale Klimaatweek is daarbij ook nog het vermelden waard dat Vlaamse wetenschappers recent onderzoek deden naar Tiny Forests. Zij becijferden dat een Tiny Forest per vierkante meter, meer CO2 vastlegt dan een groot bos. De wetenschappers pleitten dan ook voor het aanleggen van meer van dit soort kleine bossen.

Nog 2 minibossen aan te leggen, meld u aan!

Inmiddels is al 1 mogelijke locatie gevonden, maar we mogen 2 minibossen aanleggen! Weet u een plek waar een minibos kan groeien? U kunt op de website van IVN natuureducatie meer informatie vinden over de aanleg van een Tiny Forest. U kunt zich daar ook aanmelden.

De voordelen op een rij

Nog even kort de voordelen van een Tiny Forest op een rij (bron: IVN natuureducatie):
• Een Tiny Forest stimuleert biodiversiteit: het bos van 200 m2 bestaat uit veel verschillende soorten bomen. Deze bomen trekken weer insecten en vogels aan;
• Het bos brengt natuurbeleving dichterbij. De afstand tussen mens en natuur is groter dan ooit. Een Tiny Forest voor de deur prikkelt de nieuwsgierigheid en geeft mensen de kans om de natuur in de eigen leefomgeving te ontdekken en daarover te leren;
• De aanleg van Tiny Forests vergroot de waterbergingscapaciteit, verbetert de luchtkwaliteit, en gaat hittestress tegen;
• Tot slot heeft een bos een positief effect op de gezondheid: meer natuur in de buurt kan zorgen voor minder stress en stressgerelateerde klachten.