Terug naar het overzicht

Oorlogsgravenstichting bedankt vertrekkende Consuls Hoeksche Waard met erespelden

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Als dank voor hun werk als Consul van de Oorlogsgravenstichting in de gemeenten Binnenmaas en Cromstrijen, Korendijk en Oud-Beijerland ontvingen Arnold van Sluijs, Cees van Rees, Cor Moree en Jan Moree op woensdag 27 oktober een erespeld uit handen van Arie Harrewijn, Inspecteur bij de Oorlogsgravenstichting. Burgemeester Bram van Hemmen was hierbij aanwezig. 

Door een gemeentelijke herindeling nemen de heren, Van Sluijs, Van Rees, C. Moree en J. Moree afscheid als consul. In deze rol waren zij de lokale vertegenwoordiger van de Oorlogsgravenstichting en daarmee verantwoordelijk voor de in- en externe contacten met betrekking tot het onderhoud van de oorlogsgraven. 

Na de gemeentelijke herindeling heeft burgemeester Van Hemmen, Ton Pouwe herbenoemd tot consul. Hij was consul in de voormalige gemeente Strijen. In de gemeente Hoeksche Waard liggen 24 Nederlandse en 18 geallieerde oorlogsslachtoffers begraven. In bijna elke gemeente in Nederland bevindt zich wel een oorlogsgraf. De lokale consuls spelen een belangrijke rol bij het uitoefenen van toezicht en het onderhouden van deze graven. In heel Nederland ondersteunen ongeveer 340 consuls de Oorlogsgravenstichting bij de uitvoering van haar werkzaamheden. De consuls, die meestal in dienst zijn van een gemeente, worden officieel benoemd door de burgemeester. 

Over de Oorlogsgravenstichting

Nederland telt 180.000 oorlogsslachtoffers. Daarnaast verzorgt de Stichting 10.000 geallieerde oorlogsgraven. De Oorlogsgravenstichting houdt het offer dat deze mensen brachten in ere door hun graven te onderhouden of hun naam aan te brengen op een monument, hun levensverhalen te registreren en door te geven aan komende generaties. Namens de Nederlandse overheid beheert de Stichting wereldwijd 50.000 Nederlandse oorlogsgraven. 

U las zojuist een nieuwsbericht van de Oorlogsgravenstichting.