Terug naar het overzicht

Nieuwe leerlijn in duurzame installatietechniek bij HWwerkt! 

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Werkzoekenden krijgen via HWwerkt! de kans zich om- of bij te scholen in duurzame installatietechniek. In samenwerking met De Beroepentuin start vanaf half oktober een nieuwe leerlijn die kandidaten klaarstoomt voor de toekomst.

Tijdens een speciale bijeenkomst ondertekenden wethouder Paul Boogaard en Henk van der Beek, directeur van de Beroepentuin, een overeenkomst om tot 2025 samen te werken voor deze leerlijn. Dankzij de leerlijn leren kandidaten in 3 maanden tijd hoe ze laadpalen, zonnepanelen, warmtepompen of isolatie monteren en installeren. Na afloop van het traject zijn de kandidaten ‘werkfit’ voor de installatiebranche. Bij een installatiebedrijf kunnen ze zich vervolgens verder ontwikkelen.

HWwerkt! heeft de leerlijn ontwikkeld samen met de Beroepentuin, een organisatie die is gespecialiseerd in opleidingstrajecten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De leerlijn is bedoeld voor bijstandskandidaten, statushouders, schoolverlaters en mensen met een WW-uitkering.

Werken in een realistische leeromgeving

Binnen HWwerkt! is een realistische leeromgeving opgebouwd waar kandidaten alle vaardigheden leren. Zo staat er een huis om te oefenen met het monteren van zonnepanelen en het installeren van warmtepompen. In speciale werkstations leren kandidaten alles over leidingwerk en elektra. Wethouder Paul Boogaard gaf aan: ‘’Dit initiatief is een mooie aanvulling op het aanbod van HWwerkt! De leerlijn sluit ook perfect aan op de huidige tijd en de behoeften van lokale ondernemers. Daarnaast leer je het allerbeste door te doen. Hoe kan dat beter dan in een leeromgeving als deze?’’ 

Henk van der Beek, directeur bij de Beroepentuin, is trots op de nieuwe leerlijn. ‘’Voor deze leerlijn hebben we bewust gekozen voor een vakgebied waar veel werknemers nodig zijn, waar je een goed inkomen kan verdienen en waar de komende jaren behoefte aan werknemers blijft. Voor de werkzoekenden is de leerlijn een snelle route naar betaald werk in een mooie branche”, aldus Van der Beek.

Behoefte werkgevers beantwoord

HWwerkt! en de Beroepentuin werkten voor de leerlijn samen met SOB Hoeksche Waard. SOB Hoeksche Waard ondersteunt scholen en bedrijven zodat leerlingen zich kunnen oriënteren op verschillende beroepen in uiteenlopende sectoren. De afgelopen periode gingen HWwerkt! en de Beroepentuin, dankzij SOB Hoeksche Waard, in gesprek met verschillende lokale bedrijven in de technieksector. Hierdoor kon in kaart worden gebracht waar de toekomstige werknemers aan moesten voldoen om in aanmerking te komen voor een functie. Ook de komende periode blijven HWwerkt! en de Beroepentuin in contact met de bedrijven. Hierdoor wordt de uitwerking van de opleiding doorlopend getest in de praktijk.

De leerlijn is onderdeel van de ambities van de Regio Deal Zuid-Hollandse Delta.  In de Regio Deal bundelt gemeente Hoeksche Waard samen met andere gemeenten de krachten op de thema’s Duurzaamheid, Agrifood, Landschap & Toerisme en Onderwijs & Arbeidsmarkt. Onderdeel van de Regio Deal is dat de ontwikkelbedrijven HWwerkt!, Webego en Voorne-Putten Werkt de handen ineenslaan. De leerlijn is daardoor beschikbaar voor de inwoners van de 3 eilanden.