Terug naar het overzicht

Nieuw begraafplaatsenbeleid; wat houdt het in?

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Per 1 januari werkt de gemeente volgens een nieuw begraafplaatsenbeleid. Maar wat betekent dat nu precies voor de inwoners van de Hoeksche Waard en wat verandert er precies?

Uniformiteit in dienstverlening, tarieven en meer keuzemogelijkheden

Na de fusie bestonden er in de Hoeksche Waard nog verschillen in dienstverlening, tarieven en keuzemogelijkheden als het gaat om begraven. Per 1 januari gelden voor alle inwoners dezelfde voorwaarden en mogelijkheden. We zetten de belangrijkste punten voor u op een rij:

• U heeft de keuze tussen een algemeen graf voor 15 jaar of een particulier graf voor 10, 25 of 35 jaar.

• Kindergraven worden uitgegeven voor 70 jaar tegen een kleine bijdrage in de onderhoudskosten.

• De mogelijkheden om as te bewaren of uit te strooien zijn verruimd.

• Op veel begraafplaatsen waar actief wordt geruimd staat al een centraal gedenkmonument waar nabestaanden hun overleden dierbaren kunnen herdenken. Op sommige daarvan kan dat met een naamplaatje (gratis ter beschikking gesteld door de gemeente). In de loop van 2021/2022 passen we de overige gedenkmonumenten aan zodat ook daar naamplaatjes op aangebracht kunnen worden. Daarnaast plaatsen we op de begraafplaatsen in Cillaarshoek, Goudswaard, Piershil, Strijen en Strijensas een centraal gedenkmonument.

Biodiversiteit

De bestaande begraafplaatsen behouden hun unieke en groene karakter. We hanteren een hoog onderhoudsniveau (A). Op (delen van) begraafplaatsen die zich daarvoor lenen gaan we de biodiversiteit vergroten.

Meer informatie

Op www.gemeentehw.nl vindt u onder ‘Direct regelen & informatie’ / ‘Levensgebeurtenissen’ uitgebreide informatie over begraven in de Hoeksche Waard.