Terug naar het overzicht

Nationale stemronde De Boom van het Jaar 2023 van start

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Wordt het de Mondriaantaxus, de Kabouterboom of de Marialinde? De nationale stemronde voor de titel De Boom van het Jaar 2023 is gestart. Ook dit jaar heeft de jury uit alle inzendingen twaalf bomen (een voor elke provincie) genomineerd. Namens provincie Zuid-Holland doet de majestueuze beuk op de gesloten gemeentelijke begraafplaats in Numansdorp mee.

De Boom van het Jaar 2023 draait niet om de dikste, oudste of mooiste boom, maar om markante bomen met een bijzonder verhaal. Het kan gaan om een legende, een historisch verhaal of om een boom met een bijzondere waarde voor een dorp of stad. Bomen vertolken een emotionele waarde, zij vertellen ons verhalen die het waard zijn om gedeeld en herinnerd te worden. Vorig jaar won de 220-jarige en bedreigde Markiezeneik op het Landgoed Amelisweerd in Utrecht de nationale titel. Van 4 september tot en met 16 oktober (12.00 uur) kan iedereen in Nederland stemmen op de boom van zijn of haar keuze via de website Boom van het Jaar. De boom met de meeste stemmen wordt uitgeroepen tot De Boom van het Jaar 2023. Deze winnaar wordt feestelijk gehuldigd en is tevens de Nederlandse inzending voor de Europese verkiezing Tree of the Year 2024. Deze bestaat sinds 2011 en wordt georganiseerd door de Environmental Partnership Association (EPA). Nederland is een van de 16 deelnemende landen.

Hieronder een kort overzicht van de genomineerden per provincie:

 • Drenthe: De solitaire eik (Hollandscheveld)
 • Flevoland: De boom die meegroeide (Zeewolde)
 • Friesland: De Moordboom (Balk)
 • Gelderland: De Kabouterboom (Beek)
 • Groningen: De populier van Graaf Adolf (Heiligerlee)
 • Limburg: De Huuskesboom (Libeek)
 • Noord-Brabant: De Marialinde (Oisterwijk)
 • Noord-Holland: Boom geeft lucht (Zaandam)
 • Overijssel: De Domineeseik (Heemse)
 • Utrecht: De rode beuk van de Baroniestad (IJsselstein)
 • Zeeland: De Mondriaantaxus (Domburg)
 • Zuid-Holland: De Poortwachter van het Verleden (Numansdorp)

De Poortwachter van het Verleden in Numansdorp

Deze majestueuze beuk op de gesloten gemeentelijke begraafplaats markeert de graven van de belangrijkste stichters van Numansdorp. De graven zijn als een ster gericht naar de stam. Het bestuur van het dorp werd sinds 1642 gevormd door de zogeheten ambachtsheren, die het land in de polders van Numansdorp beheerden. Hoe hoger in aanzien hoe dichter bij de boom. De huidige ‘hoeder’ van deze unieke graven is geplant rond 1960 en nu zo’n 75 jaar oud. Hij moet nog zeker 100 tot 150 jaar mee kunnen, mits hij gezond blijft.

©Rob Visser Photography

SBNL Natuurfonds

SBNL Natuurfonds zet zich in voor natuur, landschap en erfgoed dat door particuliere grondbezitters en agrariërs wordt beheerd. Zij biedt financiële ondersteuning voor individuele projecten en stimuleert wetenschappelijk onderzoek vanuit verschillende fondsen. Daarnaast beheert zij ongeveer 325 hectare aan eigen terreinen. SBNL Natuurfonds is een ANBI. SBNL Natuurfonds in Leersum organiseert deze verkiezing voor het zesde jaar op rij.