Terug naar het overzicht

‘Moeder’ genomineerd voor Compliment

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Het monument ‘Moeder’ dat in 1950 in Heinenoord is geplaatst, is 1 van de 5 genomineerden voor het Compliment voor een Oorlogsmonument. De prijs is een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Om de winnaar aan te wijzen kijkt de jury onder andere naar de wijze waarop het monument ‘levend’ gehouden wordt en hoe het beheer en het behoud van het monument georganiseerd is voor nu en de toekomst.

Museum Hoeksche Waard droeg het monument voor aan het Comité. Dini Heijden, vrijwilliger bij het museum: ‘We zijn heel trots op de nominatie. Het verhaal achter ‘Moeder’ is intrigerend: het gaat over heldendaden van het Verzet en de risico’s die daaraan vastzaten. Vanuit een wraakactie zijn op 18 februari 1945 10 willekeurige mannen uit de gevangenis van Scheveningen gehaald en in Heinenoord geëxecuteerd.’ Heijden schreef er met vrijwilligers een herinneringsboekje over: ‘De 10 van Moeder’. ’We hebben geprobeerd nabestaanden van de 10 mannen te traceren en in veel gevallen is dat gelukt. De betrokkenen zijn inmiddels rond de 80 jaar. Zij hebben een waardevolle bijdrage geleverd aan het boek, waardoor het monument nu een gezicht en een verhaal heeft’.

Overhandiging uitgesteld
Oorspronkelijk zouden de nabestaanden op 4 mei deelnemen aan de herdenking bij het monument. Hier zou het boek door wethouder Harry van Waveren aan hen worden overhandigd. Door de maatregelen in verband met het coronavirus wordt dit uitgesteld naar hopelijk later dit jaar.

Bekendmaking winnaar
Eind deze maand wordt bekend welke genomineerde de prijs in ontvangst mag nemen. Op welke wijze de uitreiking plaats gaat vinden is nog niet bekend. Het Compliment voor een oorlogsmonument bestaat uit €1.000 euro ter ondersteuning van de activiteiten rondom het monument worden georganiseerd. Ook ontvangt de winnaar een kunstwerk. Dat is dit jaar gemaakt door beeldend kunstenaar Jolien Wesselink uit Den Haag.