Terug naar het overzicht

Militaire oefeningen februari

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Het Ministerie van Defensie heeft gemeente Hoeksche Waard op de hoogte gebracht van een aantal militaire oefeningen die volgende week en de week erna plaatsvindt in de Hoeksche Waard.

Koninklijke Landmacht – 1 tot en met 5 februari

Van maandag 1 tot en met vrijdag 5 februari trainen militairen van de Koninklijke Landmacht een oefenscenario op (voornamelijk) een tweetal schepen aan de oostkant van het eiland. Hierbij wordt het (vaar)verkeer niet gehinderd. De oefeningen vinden overdag en ’s avonds plaats tot uiterlijk 22.30 uur. Er wordt getraind met het schieten met losse flodders. Dat kan klinken als geweerschoten, maar is ongevaarlijk. Mocht er onverhoopt schade ontstaan door deze oefening? Meld dit dan onder vermelding van de militaire eenheid (zoals kenteken voertuig, datum en tijd, plaats, soort schade enzovoort) aan: Sectie Claims Ministerie van Defensie, Postbus 90004, 3509 AA Utrecht. Het ministerie is telefonisch te bereiken via telefoonnummer 030 – 218 04 20 of via e-mail jdvclaims@mindef.nl.

Koninklijke Luchtmacht – 4 en 10 februari

Op donderdag 4 en woensdag 10 februari (was eerst donderdag 11 februari) worden vanaf vliegbasis Gilze-Rijen met 2 Cougar transporthelikopters van de Koninklijke Luchtmacht, in samenwerking met collega’s van de Koninklijke Landmacht, oefeningen uitgevoerd in de omgeving van Numansdorp. Deze oefeningen vinden plaats in het kader van de Mission Qualification Training (MQT). Bij het succesvol afronden van de MQT zijn vliegers gekwalificeerd om missies in binnen- en buitenland uit te voeren. Normaal gesproken wordt de MQT in het buitenland uitgevoerd. Door de coronapandemie vindt het deze keer plaats in Nederland.

Tijdens deze oefeningen (die tot uiterlijk 22.30 uur duren) wordt onder meer getraind met het verplaatsen van troepen en het vliegen bij duisternis. Tijdens de trainingen in duisternis gebruiken de bemanningen geavanceerde nachtkijkers (Night Vision Goggles of NVG) om in het donker goed te kunnen zien. Daarmee beoefenen ze onder andere het navigeren en vliegen op lage hoogte. Het vergt veel oefening om goed en veilig met NVG te werken. Er wordt getraind met het schieten van ‘losse flodders’ door eenheden vanuit de helikopter. Dit is geen echte munitie en het is ongevaarlijk. Dit kan klinken als geweerschoten.

Alle vluchten worden zorgvuldig voorbereid

Dat is belangrijk voor alle vliegende eenheden van Defensie, maar ook voor de omgevingen waarin Defensie oefent. Defensie spreidt vliegbewegingen zoveel mogelijk over de diverse oefengebieden in Nederland om het geluid en de belasting voor de leefomgeving te spreiden. Operationele maar ook klimatologische omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat oefeningen anders verlopen dan vooraf aangekondigd. Het kan zijn dat er toch overlast/hinder wordt ondervonden. Eventuele meldingen kunnen worden ingediend via het online klachtenformulier op de website van Defensie. Op
de website van de Luchtmacht leest u meer informatie over vliegbewegingen en trainingen. U kunt de actuele vliegbewegingen over helikopters ook volgen via Twitter: @dhcluchtmacht.