Terug naar het overzicht

Militaire oefening op donderdag 15 oktober

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Op donderdag 15 oktober trainen de helikopters van de Koninklijke Luchtmacht en de Duitse luchtmacht samen met militairen van de Koninklijke Landmacht, Koninklijke Marine en collega’s van de Koninklijke Marechaussee voor de ‘Helicopter Weapons Instructors Course Special Operations Forces’ (HWIC SOF) in de omgeving van Rotterdam en de Hoeksche Waard. Tijdens deze oefening vliegen de helikopters vanaf vliegbasis Gilze-Rijen. De helikopterbemanningen trainen onder andere het vliegen onder verhoogde dreiging. Vliegers en loadmasters worden opgeleid tot wapeninstructeurs.

De oefening vindt plaats op 15 oktober tussen 15.00 en 19.30 uur. De Nederlandse luchtmacht neemt deel met de Apache gevechtshelikopter en de Cougar en Chinook transporthelikopters. De Duitse luchtmacht neemt deel met de Tiger gevechtshelikopter en de NH90 transporthelikopter. Het doel van de oefening is om vliegers van Apache, Cougar, Chinook, NH90 en Tiger helikopters ‘onder hoge dreiging’ gedegen en professioneel voor te bereiden op missies en inzet in binnen- en buitenland. Om dit mogelijk te maken, zijn diverse eenheden van de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Marine en de Koninklijke Marechaussee aanwezig om het grondoptreden te verzorgen. Tijdens de HWIC SOF wordt er bij de trainingen in duisternis gebruik gemaakt van geavanceerde nachtkijkers (Night Vision Goggles of NVG) om in het donker goed te kunnen zien. Daarmee beoefenen ze onder andere het navigeren en vliegen op lage hoogte. Het vergt veel oefening om goed en veilig met NVG te werken.

Laagvlieggebied

De Hoeksche Waard is aangewezen als laagvlieggebied voor militaire helikopters. Dat betekent dat het tussen 1 september en 1 april kan voorkomen dat de Koninklijke Luchtmacht boven onze gemeente laagvliegtrainingen uitvoert met (Apache-) gevechtshelikopters. Kijk voor meer informatie op de website van de luchtmacht.