Terug naar het overzicht

Maatregelen om verspreiding van het virus te beperken – update 15 maart

Dit nieuwsbericht is verlopen.

In ieder geval tot en met 6 april gelden maatregelen die een flink effect hebben op het leven in Nederland. Vanaf 16 maart zijn scholen en kinderdagopvang gesloten. Het gehele onderwijs, van basisschool tot universiteit, is stilgelegd. Cafés, restaurants, sportkantines, sport- en fitness clubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops zijn gesloten vanaf 15 maart 18.00 uur. Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen.

Nog steeds geldt:

  • Bij klachten (niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten of verhoging tot 38 graden): blijf thuis en mijdt sociale contacten. Bel met de huisarts als de klachten verergeren.
  • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden afgelast. Dit geldt ook voor publieke locaties zoals musea en sportwedstrijden, voor religieuze instellingen en grote markten.
  • Iedereen wordt opgeroepen zo veel als mogelijk thuis te werken, of indien dit niet mogelijk is, werktijden te spreiden.
  • Beperk bezoek aan ouderen en mensen met een verminderde weerstand. Ga bijvoorbeeld niet op bezoek bij opa of oma als je verkouden bent.
  • Ouderen en mensen met een verminderde weerstand wordt geadviseerd deelname aan het sociale leven te beperken. Vermijd het openbaar vervoer en publieke bijeenkomsten.

Daarnaast: