Terug naar het overzicht

Maasdams initiatief nu landelijk succes. Wethouder Joanne Blaak bezoekt initiatiefneemster Speelbox

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Kinderen met een ernstig meervoudige beperking (EMB) kwamen vanwege het coronavirus thuis te zitten. Normaal gesproken gaan deze kinderen naar een speciale school of opvang waar specifieke, maar kostbare, speelmaterialen aanwezig zijn.

Ook de dochter van Nicole van den Dries uit Maasdam kwam thuis te zitten. Nicole, voorzitter van Stichting in Actie en zelf werkzaam met kinderen met EMB, bedacht een manier voor ouders om samen met hun kind bezig te blijven nu de dagbesteding wegviel. Samen met andere partijen, waaronder Rijndam, creëerde ze een Speelbox voor ouders en hun kinderen met EMB. Het idee werd landelijk opgepakt en inmiddels zijn er zo’n 100 speelboxen in bruikleen, waarvan 5 in de Hoeksche Waard.

Wethouder Joanne Blaak bezocht woensdag 19 augustus Nicole en haar dochter in hun woonhuis in Maasdam. Joanne Blaak: “Ik ben enorm onder de indruk van de passie en gedrevenheid van Nicole. We hadden een openhartig gesprek en ik ben blij met de leerpunten die wij hebben meegekregen. De speelbox is een geweldig initiatief. Ook voor kinderen met een beperking is spelen en meedoen zo waardevol. ”

De wethouder sprak met Nicole over het succes van de Speelbox

Er kwamen ontzettend veel enthousiaste reacties van ouders na het ontvangen van de box. Zeker in deze coronatijd is het heel belangrijk dat ouders even alles aan de kant kunnen zetten en tijd voor elkaar kunnen maken. Het samen spelen geeft deze gezinnen zoveel energie. In de speelbox zitten veel leuke items en suggesties wat je ermee kunt doen. Het initiatief startte in de Hoeksche Waard, maar vanwege het grote succes werd het al gauw uitgebreid door het hele land. De organisatoren zijn bezig met de ontwikkeling van themaboxen zoals spelen, feestjes en  seizoenen.

‘Kanjers in de keuken’

Tot slot kreeg Joanne een kookboek overhandigd: ‘Kanjers in de keuken’. Jongeren met EMB hebben vaak veel hulp nodig van hun omgeving, maar willen wel degelijk een actieve rol. Met dit kookboek kunnen ouders samen met hun kind de lekkerste gerechten maken in de keuken.