Terug naar het overzicht

Maandag beginnen de scholen weer - Reis anders, pak de fiets of de (pendel)bus

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Komende maandag gaan de scholen weer beginnen en gaan veel mensen na hun vakantie weer aan het werk. Nu de Heinenoordtunnel gesloten is, is het al extra druk op de wegen in en rondom de Hoeksche Waard. Vanaf maandag wordt dat alleen maar erger. U kunt hier zelf iets aan doen. Reis anders, met de (brom)fiets of met de bus, en maak gebruik van de gratis fietspontjes, de fietsacties van Ways2Go of de pendelbus. Of werk thuis als het kan. Stapt u toch in de auto? Houd dan rekening met minimaal 1 uur extra reistijd. Hieronder hebben wij alle alternatieven nog eens voor u op een rij gezet. 

Pak de fiets en maak gebruik van de gratis fietspont

U kunt met de (brom)fiets of scooter gebruik maken van de Heinenoordtunnel. Via de liften komen (brom)fietsers en scooters in de fietsbuis. Gewone fietsen kunnen met de roltrappen. Bij een storing van de roltrappen of liften kunnen (brom)fietsers en scooters via een speciaal op de naastgelegen hellingbaan afgezette strook naar de fietsbuis. Advies is om de snelheid aan te passen en goed op te letten.  

Maar ook met de pont bent u zo aan de overkant. Om het fietsen extra aantrekkelijk te maken, zijn tijdens de afsluitingen van de Heinenoordtunnel de overtochten bij de volgende ponten gratis voor (brom)fietsers en voetgangers. Geen last van de files en snel bij OV-stations om eventueel verder te reizen met de bus, trein of metro: 

  • Veerpont Nieuw-Beijerland – Hekelingen 

De pont is gratis voor (brom)fietsers, scooters en motoren. Voor auto’s en voetgangers niet. Het veer vaart dagelijks van 5.30 tot 23.00 uur. De Gereformeerde Gemeente in Nieuw-Beijerland stelt in de maand augustus doordeweeks de parkeerplaats naast de kerk (Dorpsgaard 1) beschikbaar tijdens de vaartijden van de veerpont naar Hekelingen. Voor inwoners kan het nu aantrekkelijk zijn om de fiets achterop de auto mee te nemen en de oversteek per fiets te maken. De parkeerplaats is goed bereikbaar en het is dan nog maar een klein stukje fietsen naar de pont. Eenmaal aan de overkant is het ongeveer 10-15 minuten fietsen naar metrostation De Akkers of Heemraadlaan in Spijkenisse. 

  • Veerpont Rhoonsveer 

Het pontje is gratis voor (brom)fietsers en voetgangers. Deze pont vaart vanuit Rhoon naar Oud-Beijerland (steiger op de kade bij het Zalmpad/naast ingang haven), door naar de Oude Tol (Oud-Beijerland) en naar Spijkenisse (en omgekeerd) volgens de normale dienstregeling. Tijdens de afsluitingen van de tunnel vaart er, ook gratis en zonder tussenstop, een extra pontje tussen Rhoon en de steiger aan de kade bij het Zalmpad in Oud-Beijerland (dus niet bij de Oude Tol). Deze pont vaart tot en met donderdag 31 augustus dagelijks tussen 6.00 en 20.00 uur. Na aankomst in Rhoon bent u op de fiets in ongeveer 10-15 minuten bij de metro om verder te reizen. Kijk voor meer informatie en de dienstregeling op de website van de pont

  • Veerpont Putter 

Veerdienst Putter vaart tussen de haven van Puttershoek en Groote Lindt in Zwijndrecht (bij het ARA Hotel). Het pontje is gratis voor (brom)fietsers en voetgangers. Deze pont vaart tijdens de afsluitingen van de tunnel in augustus zonder onderbreking van 6.00 tot 20.00 uur. Met de fiets is het dan ongeveer 20 minuten naar treinstation Zwijndrecht of Barendrecht. Kijk voor de dienstregeling op de website van de pont. Er zijn tijdelijk wat extra parkeerplaatsen bij Weverseinde in Puttershoek zodat u daar gemakkelijk de pont naar Zwijndrecht kunt nemen. 

Maak gebruik van de fietsacties van Ways2Go 

Ways2Go heeft verschillende acties om fietsen aantrekkelijker te maken, zoals: 

  • Gratis een elektrische fiets proberen voor 2 weken. De elektrische fiets reserveer je makkelijk online en kun je ophalen in Zuid-Beijerland, Strijen, Puttershoek of ‘s-Gravendeel. Let op! Deze actie is populair en er zijn beperkt aantal e-bikes beschikbaar. Reserveer dus snel! De aangeboden speedpedelecs zijn op dit moment al volgeboekt.
  • Maak gebruik van een deelfiets van Windmill Bike bij 1 van de 4 fietshubs (veerpont bij Nieuw-Beijerland, veerpont Rhoonsveer, veerpont Putter, busstation Heinenoord).
  • Kortingsacties op het onderhoud van je fiets of fietskleding. 

Kijk op de website Ways2Go voor meer informatie over de fietsacties en alle andere opties. 

Maak gebruik van de pendelbus en kom snel in Barendrecht of Rotterdam 

Van maandag 7 augustus tot vrijdag 1 september rijden de bussen vanuit verschillende plekken in de Hoeksche Waard vaker van en naar busstation Heinenoord. Connexxion zet vanaf dit busstation doordeweeks pendelbussen in die door de Tweede Heinenoordtunnel of het werkvak in de tunnel gaan. Op die manier heeft de bus een kortere reistijd dan omrijden met de auto.  

Er zijn 3 pendeldiensten van en naar busstation Heinenoord  

  1. Pendel A Rotterdam Zuidplein – Hier kunt u overstappen op de metro 
  1. Pendel B Rotterdam Lombardijen – Hier kunt u overstappen op de trein of de tram  
  1. Pendel C Barendrecht station – Hier kunt u overstappen op de trein  

Actietarief van € 2  

Dit tarief bestaat uit een opstaptarief van € 1,08 en € 0,92 voor de rit. Als u eerder in een (andere) bus bent gestapt, dan betaalt u dus geen opstaptarief meer maar slechts € 0,92 voor de rit door de tunnel met pendelbus A, B of C.  

Geen OV-chipkaart nodig  

Reizen met het OV is tegenwoordig nog makkelijker. U kunt gewoon betalen met uw bankpas, telefoon of smartwatch. U heeft dus geen speciaal kaartje of OV-chipkaart meer nodig. Meer informatie hierover vindt u op www.ovpay.nl. Check voor vertrek de dienstregeling en reis ook zoveel mogelijk buiten de spits met de bus. Hiermee vermijdt u de ergste drukte in de bussen. Meer informatie over de dienstregeling vindt u op de website van Connexxion.  

Reis met de fiets of bus naar het busstation  

Om te voorkomen dat u in de file staat met uw eigen auto naar busstation Heinenoord, adviseren wij u om met de bus of fiets naar het busstation te reizen. Bij verschillende bushaltes is gezorgd voor uitbreiding van de fietsenstalling.  

Strenge veiligheidseisen  

De pendelbussen rijden door de Tweede Heinenoordtunnel (de tunnel die normaal door landbouwverkeer wordt gebruikt). Daarvoor gelden strenge veiligheidseisen. Zo stapt er voordat de bus de tunnel inrijdt een bedrijfshulpverlener in die passagiers kan helpen, mocht er onverwachts iets met de bus in de tunnel gebeuren.