Terug naar het overzicht

Lockdown MKB: Wat mag wel en wat niet?

Dit nieuwsbericht is verlopen.

De lockdown treft heel veel ondernemers met name in het Midden- en Klein Bedrijf (MKB) heel hard. De horeca- en evenementenbranche ligt al een hele tijd plat en door de op dinsdag 15 december ingestelde lockdown begint het ook voor veel winkeliers en andere kleine ondernemers die verplicht dicht zijn zoals kappers heel lastig te worden. Velen proberen nog een beetje omzet te draaien door een webshop, online verkopen via Facebook, Instagram of WhatsApp. Daarbij is soms onduidelijk wat wel en niet mag volgens de noodwet. Voor zowel ondernemers als klanten zetten we het hieronder op een rij.

Open

  • Winkels die voornamelijk levensmiddelen verkopen, drogisterijen, apotheken, opticiens, audiciens, dierenspeciaalzaken, tankstations, wasserijen, stomerijen en winkels voor zorg- en welzijnshulpmiddelen mogen open blijven;
  • Winkels voor reparatie en onderhoud ook;
  • Winkels die producten verkopen en daarnaast reparatie en onderhoud aanbieden, mogen open voor het aanbieden van reparatie en onderhoud maar mogen geen andere producten verkopen;
  • Dit geldt ook voor servicepunten voor het ontvangen en versturen van pakketten; 
  • Bloemisten mogen open blijven maar uitsluitend buiten bloemen verkopen; 
  • Locaties voor zakelijke dienstverlening (banken, hypotheekverstrekking, makelaars) zijn open.  

Vanaf het moment dat de avondklok ingaat, zijn de supermarkten in plaats van 22.00 uur tot uiterlijk 20.00 uur open.

Gesloten 

Alle andere winkels en ook locaties van contactberoepen zoals kappers, masseurs, nagelstudio’s, schoonheidsspecialistes en dergelijke hebben – net als eerder de horeca – hun deuren moeten sluiten. Dit geldt ook voor onder andere sportscholen, zwembaden, rijscholen, sauna’s, theaters, concertzalen, bioscopen, dierenparken en pretparken. Een pedicure is gesloten maar mag wel medisch noodzakelijke behandelingen uitvoeren. 

Bezorgen en afhalen

Doe-het-zelfzaken mogen net als horeca een afhaalfunctie inrichten. Dit geldt niet voor andere winkels en locaties van contactberoepen. Je bestelling bij je favoriete modezaak ophalen, is dus niet toegestaan. De reden is dat de boodschap is om zoveel mogelijk thuis te blijven. We willen de contactmomenten en reisbewegingen zoveel mogelijk beperken. Afhalen is daarom uitsluitend toegestaan voor horeca en bouwmarkten. Winkeliers mogen bestellingen wel thuis bezorgen bij hun klanten. 

Shop lokaal, ook digitaal

De oproep blijft om uw boodschappen bij u in de buurt te doen. Kies een rustig moment zoals de ochtend en kom alleen. Om veilig boodschappen te doen gelden verder de bekende regels: was uw handen voor en na het winkelen, draag een mondkapje en houd 1,5 meter afstand. Heeft uw klachten? Blijf thuis en laat u testen. Vraag familie of buren om uw boodschappen te doen of bestel deze online. Dit kan vaak ook bij lokale winkeliers. Op de website Beleef Hoeksche Waard staat een overzicht van winkels die open zijn en winkels die online bestelmogelijkheden hebben. Ook vindt u op deze website een overzicht van alle horeca bestel- en afhaalmogelijkheden.