Terug naar het overzicht

Let op! Stookalert donderdag 16 december 2021: stook geen hout in provincie Zuid-Holland

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Het RIVM roept op om op donderdag 16 december 2021 in de provincie Zuid-Holland geen hout te stoken. Volgens de verwachtingen van het KNMI zijn de weersomstandigheden namelijk ongunstig waardoor de rook blijft hangen. Door niet te stoken, voorkom je gezondheidsklachten en (geur)hinder bij jezelf en in je omgeving. Mensen zijn nu meer thuis. Houd rekening met elkaar in deze tijd.

Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij

Schadelijke stoffen die onder andere vrijkomen zijn fijn stof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook.

Ongunstig weer zorgt ervoor dat de rook blijft hangen

De ongunstige weersomstandigheden, zoals weinig wind en een dunne onderste luchtlaag zorgen dat de rook blijft hangen. Naar verwachting blijven de weersomstandigheden tot in de ochtend van vrijdag 17 december ongunstig. In de ochtend neemt de dikte van de menglaag toe, waardoor de rook meer verdunt. Hierdoor verbetert de luchtkwaliteit.

Gemeente Hoeksche Waard is deelnemer aan het Schone Lucht Akkoord

Samen met bijna 100 andere gemeenten in Nederland hebben we ons aangesloten bij dit akkoord om zo bij te dragen aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in ons land. Meer informatie hierover vind je op de website van het Schone Lucht Akkoord.

Kijk voor meer info op de websites van de Rijksoverheid en Stookwijzer

Lees meer informatie over het stookalert op de website van de Rijksoverheid. Voor de volledigheid: ook op locaties die niet in het stookalert worden genoemd kan houtstook tot overlast voor omwonenden leiden. Ga je hout stoken, bekijk dan eerst even de website Stookwijzer. Zo weet je wanneer het vuur beter uit kan blijven.