Terug naar het overzicht

Let op kamerverhuurfraude: 4 tips om te voorkomen dat je wordt opgelicht

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Studenten zijn een makkelijke prooi voor oplichters die doen alsof ze je een kamer aanbieden. Er zijn namelijk veel meer studenten dan leuke kamers. De vraag is dus groot en de student is vaak wanhopig. In dit bericht lees je over de manieren waarop oplichters te werk gaan en hoe je kunt voorkomen dat je zelf opgelicht wordt als je een kamer wilt gaan huren.

Tip 1: Betaal nooit bemiddelingskosten

Je vindt een toffe kamer online en wilt graag de kamer komen bezichtigen. De kamerverhuurder vraagt hiervoor ‘bemiddelingskosten’. Je betaalt dit, maar hoort daarna nooit meer wat van de kamer. Dit is makkelijk te voorkomen: betaal nooit bemiddelingskosten. Huurbemiddeling is illegaal in Nederland, dus als de verhuurder dit vraagt, weet je al zeker dat er iets niet in de haak is. Sleutelgeld, eenmalige kosten of administratie-, advies-, commissie en kostencontractkosten zijn andere populaire benamingen die oplichters gebruiken om geld af te troggelen van weerloze studenten in spe. Wat een verhuurder wel mag doen, is een borgsom vragen. Dit bedrag krijg je namelijk weer terug als je de kamer opzegt en in nette toestand achterlaat. Zorg wel dat je de afspraken over de borg vastlegt. Wordt er gevraagd om het geld naar een buitenlandse rekening over te maken of te betalen via een onbekend betaalsysteem? Dan is het tijd om achterdochtig te worden.

Tip 2: Doe een Google Image-search

Je wordt uitgenodigd om de kamer te bezichtigen en krijgt bericht dat jij de uitverkoren huurder bent! Je tekent een huurcontract en betaalt netjes de borg. Niks aan de hand toch? Zelfs nu kan het nog foute boel zijn. Het komt voor dat een kamer wordt aangeboden die achteraf al gehuurd blijkt te worden door iemand anders. De oplichter is er nu vandoor met jouw borgsom. Dit is lastiger te voorkomen, maar er is een truc. Upload voor je een contract tekent, eerst even de foto’s van de kamer op Google Images. Zo kan je checken of de foto’s niet ergens anders op internet te vinden zijn en of de kamer wel echt te huur staat.

Tip 3: Kopie ID? Zeg nee!

Je ziet een mooie kamer, maar de verhuurder woont in het buitenland. Hij wil alleen zijn kamer aan jou verhuren als hij zeker weet dat jij betrouwbaar bent, dus hij vraagt om een kopie van je ID-kaart uit te wisselen. Een paar weken later worden jouw identiteitsgegevens misbruikt om een lening af te sluiten. Dit is makkelijk te verhelpen: kopie ID? Zeg nee! Stuur nooit zomaar een kopie van je ID of paspoort. Als je toch een kopie stuurt, gebruik dan de kopie ID-app van de overheid en streep je BSN- nummer weg. Je kan via de app eventueel ook een watermerk toevoegen.

Tip 4: Reken jezelf niet rijk

Reken jezelf niet rijk bij lage prijzen. Als je een kameradvertentie tegenkomt die ‘te mooi lijkt om waar te zijn’, dan moet je extra alert zijn. Vergelijk prijzen op verschillende websites om een indruk te krijgen van wat ‘normaal’ is in de stad waar jij een kamer zoekt.

Hoe kom je dan aan een goede kamer?

Het is een goed idee om je (online) zoektocht te beginnen bij betrouwbare studentenhuisvestingsorganisaties. Heb je toch een mooie kamer gezien op een andere site? Doe dan goed onderzoek naar de verhuurder. Als je de tips opvolgt, is de kans dat je slachtoffer wordt van een oplichter heel klein. Wat je verder nog kan helpen: vertel iedereen dat je een kamer zoekt. Je tante, je 80-jarige buurvrouw, de voetbalvriend van je broer, iedereen. De kans is groot dat er in je netwerk iemand is die de ideale kamer voor jou weet!

Toch opgelicht?

Neem contact op met de politie of doe een melding op de website van de fraudehelpdesk.