Terug naar het overzicht

Koninklijke onderscheiding voor Richard van Helten

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Vanmiddag is Richard van Helten, oud-voorzitter van Watersportvereniging (WSV) Binnenmaas, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn jarenlange inspanningen voor deze vereniging. De uitreiking door burgemeester Bram van Hemmen vond plaats tijdens een feestmiddag en -avond van de watersportvereniging. Het was voor het eerst sinds de uitbraak van corona dat de burgemeester zelf weer het lintje mocht opspelden.

De afgelopen 25 jaar heeft Richard van Helten diverse functies bekleed voor WSV Binnenmaas, waarvan de laatste jaren die van voorzitter. De vereniging heeft berekend dat hij zich in al die jaren minimaal 10.000 uren belangeloos heeft ingezet. Dat is gemiddeld een werkdag per week. Maar al ver daarvoor, in 1984, startte hij met vrijwilligerswerk voor de watersport.

Liefde voor het water met de paplepel ingegoten

Van Helten is opgegroeid op het water van de Binnenmaas. De liefde voor het water en het zeilen werd hem met de paplepel ingegoten. Zijn vader was 1 van de oprichters van de Westmaasse Watersportvereniging De Strikhoek in 1972. Zijn actieve betrokkenheid bij de watersport begon al op 17-jarige leeftijd als zeilinstructeur bij De strikhoek. Vanaf zijn 27e begon zijn carrière als bestuurslid, eerst als havenmeester aan de Munnikenweg, later twee termijnen als voorzitter van De Strikhoek.

Drijvende kracht achter fusie

Van Helten heeft zich enorm ingezet voor de fusie in 2006 van de watersportverenigingen Eeuwes (Mijnsheerenland) en De Strikhoek (Westmaas). Met deze toekomstgerichte stap bleef de watersport behouden voor de Binnenmaas en is de vereniging uitgegroeid tot bijna 800 leden en donateurs. Daarnaast organiseerde hij diverse evenementen waaronder de bekende 24-uursrace en het bijzondere klassieke concert op het water van de Binnenmaas met NLS Klaaswaal ter gelegenheid van het 2e lustrum. Ook is hij sinds 2009 trainer en coach van Sailing Team Binnenmaas. Met deze Splash en Laser zeilers heeft hij meerdere internationale wedstrijden gevaren.