Terug naar het overzicht

Klok Laurentiuskerk in Mijnsheerenland stopt met slaan in de nacht

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Vanaf vrijdagavond 8 mei slaat de klok van de Laurentiuskerk in Mijnsheerenland niet meer tussen 23.00 en 8.00 uur. Het geluid van de klok blijkt het aantal toegestane decibel in de nacht fors te overschrijden. Naar aanleiding van enkele meldingen van omwonenden zet de gemeente daarom de kerkklok in de nachtelijke uren stil.

Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid heeft op vraag van de gemeente het maximale geluidniveau van het slaan van de klok in beeld gebracht. Dit ligt op 79 decibel (dB(A)), terwijl wettelijk in de nacht een geluidniveau van 60 dB(A) is toegestaan. Dit is een forse overschrijding van 19 dB(A).

In overleg slaat de klok overdag en
’s avonds

Het blijkt niet mogelijk om de klok zachter te zetten. De klok is namelijk gegoten op een bepaalde toon. Om de toon goed aan te slaan, moet de klok met de juiste kracht worden aangeslagen. In overleg met de omwonenden die geluidhinder ervaren, slaat de klok vanaf vrijdag tussen 8.00 en 23.00 uur ieder half uur zoals gewend en in de nacht blijft het stil. Het is een oplossing om het vertrouwde klokgeluid te behouden en iedere omwonende ook zijn nachtrust te bieden.

Vanaf vrijdag 8 mei gaat de nieuwe
programmering in

Het slaan van de klok is elektronisch geregeld. De programmering wordt vanaf vrijdag 8 mei aangepast. Dagelijks slaat de klok dan om 23.00 uur voor het laatst om vanaf 8.00 uur weer de dag in te luiden.