Terug naar het overzicht

Kleine bewoners gezocht voor insectenhotel bij gemeentehuis Maasdam

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Vandaag plaatste wethouder Paul Boogaard een insectenhotel bij het gemeentehuis in Maasdam. Dit insectenhotel heeft hij namens de gemeente aangeboden gekregen van Coöperatie Collectief Hoeksche Waard (CCHW). 

Coöperatie Collectief Hoeksche Waard brengt hiermee biodiversiteit, het belang van de verscheidenheid aan insecten- en plantsoorten in de Hoeksche Waard, onder de aandacht. Paul Boogaard kan deze actie alleen maar toejuichen: “Ook de gemeente heeft als belangrijke pijler het vergroten van de biodiversiteit. Dit willen we bereiken door onder andere slim samen te werken op dit vlak en een sterk netwerk te vormen met betrokken partijen. En hoe onze boeren hierop vooroplopen met agrarisch natuurbeheer is natuurlijk fantastisch. Net zoals dat het insectenhotel voor toekomstige, kleine bewoners is gemaakt door mensen van zorgboerderij Bonaventura.”

Grote betrokkenheid op het onderwerp biodiversiteit in de Hoeksche Waard

In de Hoeksche Waard is er een grote betrokkenheid op het onderwerp biodiversiteit. Dit blijkt uit hoeveel bedrijven, organisaties, verenigingen en inwoners zich hiervoor actief inzetten. Het doel is om zo het aantal soorten insecten, planten en dieren in de Hoeksche Waard te behouden en zelfs te vergroten. Onder de noemer ‘Hoeksche Waard Zoemt’ werken de verschillende partijen samen met als doel elkaar te versterken. Dit initiatief is onder begeleiding van de ideeënmakelaar van gemeente Hoeksche Waard succesvol tot stand gekomen in 2019. 

Van kleurrijke akkerrand tot een groene tuin of balkon

Het verbeteren van de biodiversiteit doen we samen. Zo zorgen onze agrarische ondernemers er onder andere voor dat er in de Hoeksche Waard zo’n 500 km (van 3 meter breed) aan kleurrijke akkerranden zijn. Hier krijgen een verscheidenheid aan bloemen en insecten ruimte om te groeien en te eten. Daarnaast zijn imkers druk bezig om de bijenpopulatie op sterkte te krijgen. En zoekt de gemeente naar mogelijkheden om biodiversiteit op allerlei vlakken te stimuleren. Maar ook jij kan (heel gemakkelijk) de natuur een handje helpen! Denk bijvoorbeeld aan de inrichting van de tuin met groen en bijenlokkende bloemen, bloembakken op het balkon, een geveltuintje of groen dak. En het mooie is, alle beetjes helpen; nu, maar ook voor de generaties na jou! 

Interesse om zelf of met de straat ook de natuur een handje te helpen?

En kun je inspiratie of hulp gebruiken? Neem contact op met Simone Halters-Klaassen, ideeënmakelaar gemeente Hoeksche Waard via simone.halters@gemeentehw.nl of 088 – 647 14 93. We verkennen graag samen de mogelijkheden. 

Foto v.l.n.r.: Simone Halters (ideeënmakelaar gemeente), Janneke Zevenbergen (voorzitter CCHW) en Paul Boogaard (wethouder gemeente)