Terug naar het overzicht

Kinderen gaan aan de slag met elektrisch afval tijdens de E-waste Race 2022

Dit nieuwsbericht is verlopen.

De RAD organiseert in samenwerking met Stichting Open de E-waste Race Hoeksche Waard. Dit educatieve project waarbij scholen de strijd aangaan met elektronisch afval (e-waste), combineert bewustwording over circulariteit met een fysieke inzamelactie. Op deze manier leren kinderen en hun omgeving waarom het zo belangrijk is om elektronische apparaten te scheiden. De insteek van de E-waste Race is om het scheiden en het inzamelen van e-waste leuk, leerzaam en gemakkelijk te maken!

De E-waste Race Hoeksche Waard

10 basisscholen uit de Hoeksche Waard gaan 4 weken lang de strijd met elkaar aan om zoveel mogelijk oude en kapotte elektronische apparaten (ook wel e-waste genoemd) in te zamelen. Daar draait de E-waste Race om. Tijdens de E-waste Race leren de kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, grondstoffen schaarste, hergebruik en recyclen. Na een gastles gegeven door gedreven experts zijn de scholieren klaar om ook daadwerkelijk hun steentje bij te gaan dragen aan het circulair maken van Nederland. Dit door in de hierop volgende weken zoveel mogelijke oude en kapotte elektronische apparaten in te zamelen of te laten repareren bij een lokaal Repair Cafe.

Een betere wereld, begint op zolder

Er valt nog een wereld te winnen op het gebied van de e-waste inzameling. De helft van het Nederlandse e-waste wordt niet ingezameld. De oude laptops, telefoons of kapotte keukenmachines belanden vaak op zolder of in een gangkast. Zonde! Want er zitten waardevolle en herbruikbare materialen in ons e-waste die een tweede leven verdienen. Van sommige apparaten kan maar liefst 95% van de onderdelen hergebruikt worden. Daarom is het zo belangrijk dat de E-waste Race bewustzijn creëert over het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving.

Deelnemers 2022

De E-waste Race Hoeksche Waard vindt plaats van 23 maandag mei tot en met donderdag 9 juni. Buurtbewoners kunnen hun elektronisch afval dan aanbieden via de website E-waste Race. Vervolgens komen de leerlingen de spullen aan huis ophalen. Op de website worden de per school ingeleverde apparaten bijgehouden. Aan ieder type apparaat zijn punten gekoppeld. De school met de meeste punten wint een leuke prijst, maar wat dat is houden we natuurlijk nog even geheim.

De scholen die in 2022 meedoen zijn:

  • O.B.S. de Blieken in Klaaswaal
  • CBS de Vliet in Klaaswaal
  • O.B.S. Onder de Wieken in Nieuw-Beijerland
  • O.B.S. de Zevensprong in Oud-Beijerland
  • CBS de Schelp in Puttershoek
  • CBS de Parel in Strijen
  • O.B.S. de Eendragt in Zuid-Beijerland
  • CBS de Regenboog in Zuid-Beijerland

De race is een initiatief in samenwerking met de RAD en Stichting Open.  Zij zorgen ervoor dat het ingezamelde e-waste bij gerenommeerde verwerkers terecht komt. Zo komt al het e-waste goed terecht en kan het worden hergebruikt of gerecycled.

U las zojuist een persbericht van RAD HW B.V.